Les dades de la massificació a l'Everest

Quines són les xifres més enllà de la fotografia amb una cua inacabable a la muntanya més alta del món?

Publicat el 24 de maig de 2019 a les 14:35
En les darreres hores una fotografia s'ha fet viral a través de les xarxes socials: una fila inacabable de persones fent cua per poder fer el cim al pic més alt de món. La massificació a l'Everest és una realitat innegable quan arriba el mes de maig i ha crescut de forma exponencial en els darrers anys. La fotografia només evidencia a través de la imatge allò que les dades ja indiquen des de fa temps.

Els primers recomptes indiquen que tant dimecres com dijous es van superar els 200 ascensions a l'Everest i que aquest divendres la xifra seguirà creixent. Alan Arnette, un dels estudiosos més reconeguts de l'alpinisme a l'Himàlaia, aventura que el nombre de cims que van començar fa tot just deu dies ja ronda els 800, de manera que aquesta primavera es podria tornar a superar el rècord d'ascensions a la muntanya més alta del món assolit fa un any amb 802 cims.

Més enllà del fred i el vent, la coincidència de tantes expedicions simultànies seguint la mateixa ruta (principalment, des del Nepal) és un factor determinant també en les morts que hi han hagut en les darreres hores a l'Everest. Se'n comptabilitzen cinc i en alguns casos els companys d'expedició atribueixen directament a la llarga espera al tram final del cim com a causa principal de la seva mort.

Tot i que ja fa molts anys que es parla de la massificació a l'Himàlaia (l'Everest no té el patrimoni de les cues, atès que una muntanya com el Manaslu va arribar a congregrar 18 expedicions comercials i més de 200 ascensions a la tardor), les xifres no paren d'enfilar-se. El 2018 i aquest 2019 el nombre d'ascensions deixen molt enrere l'anterior rècord establert el 2013 amb 667 cims a l'Everest. Però indistintament del nombre de cims, cal entendre que també ha canviat el tipus d'expedicions.

Més xerpes que mai

Arnette afirma que la proporció dels xerpes que exerceixen de guies de muntanya ha canviat notablement en pocs anys, passant d'un xerpa per cada cinc membres d'una expedició a dos xerpes per persona. Els operadors comercials garanteixen més seguretat als seus clients i això també és visible al cim, on ja hi ha més xerpes que la suma de clients i d’altres alpinistes. 

El creixement de les expedicions comercials és un negoci per al Nepal i per a les companyies encarregades de preparar les expedicions. El permís governamental per intentar pujar l’Everest costa 8.900 euros per persona (580 euros per als alpinistes locals), cosa que representa un ingrés de prop de quatre milions i mig d’euros per a les arques públiques. No cal dir que aquest 2019 s'ha tornat a batre el rècord de permisos concedits.

En el cas de les expedicions comercials, cada client paga habitualment entre 30.000 i 45.000 euros, amb viatges que en alguns casos inclouen extres (des de viatges amb helicòpter fins a comoditats insòlites en un camp base) que poden apujar el pressupost per sobre dels 100.000 euros.