Literatura Futbol Club: una alineació de llibres futbolístics que voldràs per Nadal

A les portes de les festes més especials, us proposem una sèrie de publicacions amb una mirada cultural i social sobre l'esport rei que, ben segur, us encantarà que us regali el Tió

Les portades dels llibres «#SeAcabó», «Machismo, mafia y corrupción en el futbol español» i «Més que una samarreta»
Les portades dels llibres «#SeAcabó», «Machismo, mafia y corrupción en el futbol español» i «Més que una samarreta» | Nació
02 de desembre del 2023
Actualitzat el 19 de març del 2024 a les 19:44h

D’un temps ençà, el món de l’esport ocupa un espai creixent a les prestatgeries de les llibreries amb propostes que s’atansen a aquest àmbit des d’una perspectiva social, cultural i política que posa en evidència que cultura i esport ja no són mons tan distants com semblaven no fas pas tants anys.

Pocs dies després de la mort de TerryVenables, l’estimat extècnic blaugrana que, a més de futbolista i entrenador, va ser un prolífic escriptor que va publicar diverses novel·les, especialment de gènere policíac, i fins i tot dues autobiografies, li retem el nostre particular homenatge suggerint-vos una alineació de gala de llibres que formen un autèntic Literatura Futbol Club. Aquí els teniu:
 

Amb l’1: #SeAcabó d’Irene Zugasti

La periodista i politòloga Irene Zugasti és la responsable d’aquest llibre que relata la lluita de les jugadores de la selecció estatal espanyola contra el masclisme imperant en el món del futbol. Prologada per l’exministra d’Igualtat, Irene Montero, l’obra narra la que considera una “doble victòria” de les jugadores del combinat estatal. La primera, sobre el terreny de joc, i la segona, contra les velles pràctiques masclistes tan arrelades al món federatiu espanyol i exemplificades en la figura de Luis Rubiales.
 

Amb el 2: Machismo, mafia y corrupción en el fútbol español de Fonsi Loaiza

Qui també analitza de manera cruenta les males pràctiques de la federació espanyola de futbol és el sempre incisiu Fonsi Loaiza, l’autor d’una polèmica biografia sobre Florentino Pérez que no va agradar gens a la planta noble del Santiago Bernabéu. En aquesta ocasió, el periodista radiografia la conducta dels màxims regents del futbol estatal que qualifica, com es pot comprovar fent un simple cop d’ull al títol de l’obra, de masclista, mafiosa i corrupta.
 

Amb el 3: Més que una samarreta de Roger Cruz

En un registre completament diferent, Roger Cruz ens presenta, coincidint amb la celebració del 124è aniversari del Barça, una petita joia que farà les delícies dels nostàlgics i que recull totes les samarretes que el FC Barcelona ha vestit al llarg de la seva extensa història. Un exercici d’arqueologia tèxtil i futbolística que ens descobreix autèntiques rareses i que serveix per comprovar com ha evolucionat el disseny de la mítica samarreta blaugrana al llarg de més d’un segle.
 

Les portades dels llibres «#SeAcabó», «Machismo, mafia y corrupción en el futbol español» i «Més que una samarreta»

 

Amb el 4: El libro de las camisetas de fútbol de Neal Hard

També sobre la singular evolució estètica de les samarretes de futbol, però aquest cop sense estar circumscrita a l’àmbit blaugrana, trobem aquesta obra de Neal Hard, un expert britànic en cultura “pop”, que ens proposa un recorregut per cent cinquanta samarretes que no només han marcat la història de l’esport rei sinó que són veritables exponents de la moda, la cultura, la política i, fins i tot, la música de la seva època.
 

Amb el 5: Els tresors del Barça de Francesc Aguilar

Tornant a la història blaugrana, el periodista Francesc Aguilar recopila en aquest llibre, que es reivindica com “la gran obra visual del FC Barcelona”, autèntics tresors que permeten revisar els 124 anys d’història del club fundat per Joan Gamper. Així, doncs, entrades, carnets de soci, samarretes, cromos, cartells i una bona pila de petites joies que els afeccionats acostumen a guardar com tresors il·lustren aquesta obra gràfica que explica l’esdevenir de l’equip culer a partir dels objectes que l’han acompanyat al llarg del temps.
 

Amb el 6: L’estil del Barça d’Ángel Iturriaga i Fermín Suárez

Una nova mirada a la història del Barça és la que ens proporcionen l’historiador Ángel Iturriaga i el periodista Fermín Suárez, que es dediquen a analitzar l’evolució tàctica del joc del club blaugrana des de la seva fundació, el 1899, fins als nostres dies. Farcit de mapes tàctics però amb una vocació molt didàctica, l’obra analitza com s’ha forjat el mític “estil Barça” que ha esdevingut una referència universal del futbol de toc.
 

Les portades dels llibres «El libro de las camisetas de fútbol», «Els tresors del Barça» i «L'estil del Barça»

 

Amb el 7: Gol en el descuento d’Ulises Illán

En un univers completament diferent, allunyat dels grans focus mediàtics que caracteritzen el món blaugrana, el professor Ulises Illán, president de la Fundació CAP Ciudad de Murcia, una de les experiències de futbol popular més reeixides de l’estat espanyol, ens presenta dotze històries de clubs d’arreu del món que s’allunyen de la mercantilització de l’esport i que encara somnien en què un altre tipus de futbol és possible.
 

Amb el 8: Historia del fútbol de Teresa González

Precisament sobre l’evolució del futbol al llarg de la història, la que ens ha portat a la mercantilització i al negoci que defineix l’esport rei en l’actualitat, la catedràtica emèrita d’Història i Política de l’Esport de la Universitat Politècnica de Madrid, Teresa González Aja, ens ofereix Historia del fútbol, un assaig de títol senzill que repassa les implicacions socials, polítiques i culturals que el futbol ens ha llegat al llarg de la seva extensa història.
 

Amb el 9: El poder del fútbol d’Andrea Goldstein

Una reflexió sobre les transformacions viscudes pel futbol durant les darreres tres dècades és el que ens presenta en aquesta obra l’economista especialitzat en la globalització, Andrea Goldstein. Analitzant els diferents actors que participen en el negoci del futbol, Goldstein pretén explicar-nos el creixent poder que han adquirit els regents d’un esport que cada cop és més influent i que cada cop mou quantitats més grans de diners.
 

Les portades dels llibres «Gol en el descuento», «Historia del fútbol» i «El poder del fútbol»

 

Amb el 10: El fútbol no te da de comer d’Enrique Ballester

Partint d’una frase que, de ben segur, tots els afeccionats al futbol del món han escoltat en alguna ocasió, el periodista EnriqueBallester reivindica la passió irracional per un club de futbol partint del principi que, si bé no et proporcionarà res per menjar, de ben segur que, en algun moment de la teva existència, et farà feliç. Que no és pas poca cosa.
 

Amb l’11: Rayografía de Nicolás Casariego

Sens dubte, un dels clubs més singulars del panorama futbolístic estatal és el Rayo Vallecano que, tot i no donar de menjar, sí que es pot dir que ha proporcionat múltiples alegries als humils habitants del barri de Vallecas. Precisament per intentar explicar la peculiar idiosincràsia del Rayo, l’escriptor Nicolás Casariego va decidir seguir l’equip durant tota una temporada per escriure posteriorment Rayografía, una obra que va més enllà del futbol i que esdevé la crònica d’un barri, d’una ciutat i de tot un país.
 

De suplent: Subcampeón d’Ander Izagirre i Zuhaitz Gurrutxaga

Precisament la del Rayo Vallecano és una de les samarretes que va vestir Zuhaitz Gurrutxaga, un futbolista guipuscoà format a les categories inferiors de la Reial Societat que va complir el seu somni de debutar amb la samarreta blanc-i-blava però que va arribar a odiar el futbol fruit del patiment que li comportava. D’aquesta i d’altres qüestions en parla en aquesta fantàstica autobiografia escrita a quatre mans amb el brillant periodista i escriptor Ander Izagirre.
 

A la banqueta: Déu salvi el Pep de Martí Perarnau

Dirigint aquest Literatura Futbol Club no hi podia haver sinó una obra dedicada a analitzar els darrers anys del que ja és, probablement, el millor entrenador de la història del futbol. En aquest llibre, que tanca la trilogia que Martí Perarnau ha dedicat a Pep Guardiola, el periodista i exatleta repassa els darrers set anys del tècnic de Santpedor al capdavant del Manchester City que conclouen amb la conquesta de l’anhelada primera Copa d’Europa que decora les vitrines d’aquest club abundantment regat de petrodòlars.
 

Les portades dels llibres «El fútbol no te da de comer», «Rayografía», «Subcampeón» i «Déu salvi el Pep»

Arxivat a