Arrenca la temporada 2024/2025 de la Champions League, marcada per l’inici d’un nou format revolucionari que busca canviar la competició tal com la coneixíem fins ara. En aquesta edició, el Barça té la missió de recuperar el prestigi després d’arribar a quarts de final contra el PSG. També destaca la presència del Girona, que, després d’una campanya excepcional a la Lliga, es classifica per primera vegada per disputar la màxima competició europea. Tot plegat esdevé en un context en què el format tradicional de la Champions League desapareix, donant lloc a un nou sistema de competició que promet més intensitat i competitivitat des de la primera jornada.
El nou format de la Champions League suposa un canvi radical en la configuració del calendari i en la manera de determinar els enfrontaments. A partir d’aquesta temporada, s’aboleixen les tradicionals fases de grups de quatre equips. En el seu lloc, els 36 equips participants es distribuiran en una única classificació general, on cada club disputarà vuit jornades. És a dir, la classificació per punts estarà unificada, però no jugaran tots contra tots.
Els enfrontaments de la fase de lligueta es van determinar mitjançant un sorteig, en què els 36 equips es dividien en quatre bombos basats en el coeficient UEFA. A diferència del format anterior, el vigent campió i els vuit equips amb millor coeficient ocupen el primer bombo, en substitució dels campions de lliga. En aquest sentit, el Barça, que ha passat del 9è millor coeficient de la temporada passada al 18è, quedaria fora d’aquest grup d’elit. Ara bé, va estar al primer bombo perquè és el 9è millor que s'ha classificat per a la Champions. El Girona és el 93è.
Cada equip disputarà quatre partits com a local i quatre com a visitant, i aquesta fase finalitzarà a finals de gener. Els vuit millors equips es classificaran directament per als vuitens de final. Aquells que acabin entre la novena i la vint-i-quatrena posició hauran de disputar un play-off per decidir les últimes vuit places disponibles per als vuitens. Aquestes eliminatòries seran a doble partit, amb la tornada jugant-se al camp de l’equip millor classificat en la fase de lligueta.
Aquest nou format recorda a la proposta de la Superlliga, amb més partits de màxim nivell entre grans equips des del principi. Una de les novetats més significatives és que els equips eliminats en la fase de lligueta o en el «play-off» no seran repescats per disputar l’Europa League, una mesura que reforça la competitivitat i la importància de cada partit.
Pel que fa als vuitens de final, el sorteig seguirà el mateix criteri utilitzat en el play-off. Els dos equips millor classificats en la fase de lligueta (1r i 2n) quedaran ubicats als extrems oposats del quadre, evitant un enfrontament fins a una hipotètica final, que es disputarà a l’Allianz Arena de Múnic el 31 de maig del 2025.
L’expansió del nombre d’equips participants, de 32 a 36, permetrà la classificació directa del tercer classificat de la cinquena lliga amb millor rànquing, que actualment és l’Eredivisie neerlandesa, en detriment de la Ligue 1 francesa. A més, desapareix l’accés directe del guanyador de l’Europa League, una novetat que pot alterar significativament la composició de la competició. Aquestes quatre places addicionals es distribuiran en funció del rendiment col·lectiu de les lligues en les competicions europees de la temporada anterior.