Simone Biles, l'explosió gimnàstica que enlluerna Rio 2016

La gimnasta estatunidenca aspira a ser la primera de la història en guanyar cinc ors en uns Jocs Olímpics | La clau del seu èxit és la seva potència muscular, que li permet realitzar exercicis més difícils que les altres competidores | Als 5 anys, la seva mare la va donar en adopció als seus avis per problemes amb l'alcohol i les drogues

Publicat el 10 d’agost de 2016 a les 19:19
La gimnasta d'Estats Units, Simone Biles, és l'estrella emergent d'aquests Jocs Olímpics de Rio 2016. Amb 19 anys i una potència i seguretat inèdites en la realització dels exercicis ha aconseguit atreure tots els focus. De moment, ja ha guanyat l'or liderant la selecció nord-americana en el concurs complet per equips i és la favorita a encapçalar el podi en la modalitat individual d'aquest dijous, on arriba primera en la classificació. Fa gairebé dos anys, la gimnasta també nord-americana i medallista olímpica, Mary Lou Retton, va declarar Biles "la gimnasta amb més talent de la història" i l'entrenador romanès Béla Károlyi, la va comparar amb la mítica Nadia Comăneci, a qui ell mateix havia entrenat. De fet, la carrera de Biles ja acumula èxits com el de ser la primera dona en guanyar tres mundials seguits (el del 2013, 2014 i 2015). Què la fa tan especial? 

Força i explosivitat

La seva alçada és de 1,45 metres i pesa 47 quilos de pur múscul i una força extraodinària que li permet realitzar combinacions d'exercicis més complicades corrent menys metres que les altres gimnastes. Aquesta és la clau del seu èxit. Tant és així, que ha aconseguit desenvolupar un seguit d'acrobàcies que en l'argot de l'esport es coneixen amb seu nom: el "Biles". Consisteix en un doble mortal en planxa acabat amb mig gir, una combinació espectacular que ningú ha aconseguit igualar en la prova del terra, el seu segell (a partir del segon 36 del següent vídeo).

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=6-zhPfEqB5A[/youtube]
Tot i això, és prou bona en la resta de proves. De fet, és la única del seu equip que ha competit en els quatre aparells (terra, barres asimètriques, poltre i barra d'equilibris). En total, Estats Units va aconseguir la primera posició amb 184,897 punts, 8 per sobre de Rússia, segona classificada, en un esport que sovint es guanya a les dècimes. Ara encara el concurs individual en primera posició, amb 62,366 punts, gairebé dos per sobre de la segona i també americana, Alexandra Raisman (60,607). 

Per si tot això no fos suficient, Biles ha demostrat tenir un gran control del seu cos quan està a l'aire, clavant gairebé sempre les caigudes. En un reportatge del diari New York Times, la seva entrenadora, Aimee Boorman, assegura que aprèn en "tres dies" el que altres gimnastes tarden "molts anys" en dominar.

D'una infància difícil a aspirar a cinc ors olímpics

Biles va néixer un 14 de març de 1997 a Columbus, capital de l'estat d'Ohio i el 2003 va ser adoptada pels seus avis a causa dels problemes de drogodependència i alcoholisme de la seva mare. Aquest fet la va portar a Houston (Texas), on va entrar en contacte amb la gimnàstica artística, al Karolyi's Camp, un ranxo que Béla Károlyi va convertir en gimnàs el 1983. 

Ara, Biles aspira a ser la primera gimnasta en aconseguir cinc ors, un repte que mai s'ha aconseguit. Comăneci, l'única gimnasta puntuada amb un 10,00 en tota la història, es va quedar en tres ors, una plata i un bronze als Jocs de Montreal del 1976. Aquesta dificultat, però, està lluny de preocupar l'esportista prodigi nord-americana que també s'ha fet famosa per lluir un somriure permanent.