Cataloguen peces de roba d'olotins del XVIII i XIX

Publicat el 10 d’abril de 2009 a les 08:18
 
Mallol també afirma que la catalogació i digitalització de les peces forma part d'un treball més ampli que inclou més de 6.500 peces. La directora del Museu ha avançat que quan la catalogació estigui acabada es mostrarà a través de la nova pàgina web del museu.
El tècnic de conservació, Xavier Roura, ha explicat que el material tèxtil és molt delicat pel que fa a la conservació. A més, segons ell, és extremadament difícil trobar peces. 'Ha de ser d'algú que ha conservat un vestit de l'àvia o una peça amb una història a darrere', ha dit Roura. El tècnic ha mostrat una manta que havia pertangut al general carlí Francesc Savalls. En el seu moment, el cornetí d'ordres de Savalls, l'olotí Jaume Plana i Trias, va canviar la manta del general per un capot. Plana va voler morir embolcallat amb la manta. Fa poc, un nét de Jaume Plana va donar la manta al Museu.
 

Entre les peces més destacables hi ha una col·lecció de barrets militars del segle XX. Hi ha un xacó d'artilleria amb l'escut d'Olot. El barret alt i rodó de mitjans del segle XIX havia estat dels artillers que tenien la caserna al Carme. La seva funció era elevar l'estatura i mitigar els cops de sabre dels cavallers. També guarden un Ros, barret, petit i elegant xacó dissenyat pel general Ros d'Olano. Fou el barret reglamentari de l'exèrcit espanyol a finals del segle XIX i començaments del XX. També hi ha una armilla vermella de la sanitat militar del segle XIX i banderers del temps de la República i del franquisme. També hi ha molts vestits religiosos, que eren la roba i vestits que guarnien les imatges religioses dels carrers d'Olot. De tota manera, Roura ha puntualitzat que les peces més valorades són les civils, segons ell, les més difícils de trobar.