El Festival Panorama d'Olot mostrarà 23 treballs de creació escènica i experimental

Publicat el 13 de maig de 2008 a les 15:44
 
Des que Panorama va néixer l'any 2002 com a espai per a les arts escèniques més transgressores i experimentals, el festival continua apostant per les propostes que són difícils de classificar i sovint beuen de diferents disciplines. Una de les fórmules que han escollit per incentivar nous projectes és a través de la figura de l'artista convidat. Aquest any és el torn del col·lectiu La Casa del Cactus-Cementiments de les Illes Balears; La Ménaerie de la ciutat occitana de Tournefeuille (cinema d'animació) i el fotògraf Dani Lagarto. Tots ells estan convidats a conèixer el festival per preparar una proposta artística per a l'edició de l'any que ve, tal com han fet les anteriors artistes convidades per aquest 2008: la 'performer' Rosa Casardo de Madrid i l'escultora de l'Esquirol Alícia Casadesús.

Les propostes d'aquesta edició comparteixen una clara voluntat d'aproximar-se al públic d'una forma 'més íntima' i en formats més 'reduïts' que busquen les 'emocions més bàsiques' dels espectadors, en una clara contraposició als treballs de gran format com El Cirque du Soleil o els efectes especials del cinema, explica la directora artística del festival, Tena Busquets.

L'encarregat d'obrir el festival serà el muntatge teatral 'Com a pedres' dels valencians El Pont Flotant, una reflexió sobre el pas del temps i la memòria on es mescla la ficció i la realitat (29 de maig, Teatre Principal). També hi haurà teatre barrejat amb música, com és el cas dels belgues Maskesmachine que ballaran i cantaran sons de difícil classificació que van des de l'anomenat 'min'-rock' al 'punk-pop', el 'dansalarm' o el 'freejazz', o la companyia Ernesto Collado i la música flamenca Barbara Van Hoestenberghe amb un espectacle titulat 'De milagros y maravillas'. La companyia Decay Unlimited (França-Catalunya-Estats Units) portarà un espectacle de cabaret inspirat en els musicals americans dels anys quaranta però amb un llenguatge propi i eclèctic, mentre que la còmica nord-americana Rachel Arieff posarà a prova les dots artístiques del públic amb el seu peculiar 'Antikaraoke' de més de 500 cançons.

La companyia El retrete de Dorian Gray portarà un espectacle de teatre visual, amb ombres xineses i manipulació d'objectes titulat 'Blazek', que parla sobre el món dels siamesos, mentre que la companyia madrilenya Onírica Mecánica mostrarà 'EcO', un espectacle de dansa, teatre i circ ple de plasticitat. La belga Manah Depauw, ajudada de l'arquitecte Bernard Van Eeghem, farà un repàs de la història de la humanitat en quatre actes, des del Gènesis fins a l'Apocalipsi, a 'How do you like my landscape'. Els bascos Trapu Zaharra portaran 'El pisito', un muntatge de teatre al carrer sobre dos homes separats que es veuen obligats a compartir una caravana. Amb un rerefons social i de denúncia, La invenció Teatre (Catalunya) representarà un espectacle sobre la immigració i les màfies, 'La tanca', amb actors del Camerun.

Estrenes i preestrenes
'Bloc' de Trapa Produccions és un muntatge per a tots els públics produït per Panorama on es barreja el clown, la música en directe i les titelles que es veurà per primer cop el 31 de maig a la plaça Major. Raquel Tomàs i Cristina Martín, del col·lectiu d'AREAtangent i guanyadores de la beca Incubadora del 2007, estrenaran 'WI', un original projecte multidisciplinar que utilitza les videoconsoles d'última generació per parlar de la memòria i els paisatges virtuals.

A tall d'avançaments, es podrà veure el projecte guanyador del 8è Premi Arts Escèniques de Lleida, titulat 'Contra.natura', i dirigit per Àlex Serrano, que s'estrenarà oficialment el 27 de novembre al Teatre Escorxador, així com la 'Sirena a la planxa' que Sol Picó i la seva companyia portaran a l'Expo de Saragossa 2008.
Cartell del Festival Panorama 2008, de Jordi Puig. Foto: Festival Panorama.

Un cartell que 's'encomana'
El fotògraf empordanès Jordi Puig és l'autor del cartell d'aquest any, protagonitzat per un gos amb una mirada desafiant i envoltat de vegetació. L'artista també convocarà una trobada titulada 'I tu, a qui t'encomanes?', que busca persones anònimes que accedeixin a fotografiar-se amb aquells objectes o icones preferits. A una ciutat com Olot, coneguda pels seus sants, l'artista espera retratar una gran varietat d'objectes que 'ens mostraran com és la societat d'aquí'. Puig també participarà en un tercer projecte, un homenatge a un artista de la ciutat a qui admira per la seva 'honestedat', Narcís Coderch (1958), a partir d'una sèrie de 36 retrats 'glamorosos' que estaran exposats al Teatre Principal.

El divendres 30 de maig es farà la Gala de Panorama, durant la qual es donarà a conèixer el guanyador de la Beca Incubadora. En total han rebut més de trenta projectes aspirants. Dins el festival, també es farà una cercavila amb 30 percussionistes de Maracatú, dos tallers de música, o la instal·lació 'Paisatges sonors' en diferents punts, amb la participació de cinc locutors de Ràdio Olot.