La restauració del Sant Sepulcre de Palera finalitzarà l'any 2011

Publicat el 15 de juny de 2009 a les 22:00

La Generalitat i la Diputació han presentat les obres de restauració del monestir del Sant Sepulcre de Palera, situat enmig d'un bosc tancat, tranquil i aïllat a tocar de Beuda, que permetran la recuperació d'aquest fabulós conjunt arquitectònic que data del segle XI.

'El cos de l'església ja és visitable però ara el que volem amb aquesta intervenció és posar en funcionament i apropar al públic tots els espais annexos del monestir, recuperar l'antic restaurant i també la botiga. Esperem que d'aquí dos anys, pels volts de finals de 2010 o principis de 2011, els treballs estiguin acabats', ha comentat Roger Zamorano, vicepresident i diputat de Cultura de la Diputació de Girona.

'El conjunt de Santa Maria de Palera té un gran interès tant a nivell arquitectònic i patrimonial com també pels seus intangibles', ha continuat Zamorano, que ha recordat la història ben poc coneguda d'aquest monestir, que es va convertir en un habitual centre de peregrinació durant l'època medieval en ser un dels llocs on es podien aconseguir indulgències com les que s'obtenien per viatjar a Terra Santa. 'Val la pena que la gent torni a venir aquí i redescobreixi aquesta construcció', ha puntualitzat Zamorano. Una idea que també ha compartit el delegat del serveis territorials de Cultura, Miquel Sitjar. 'Es tracta d'un monument que forma part del patrimoni nacional català i convé tornar-lo a posar en funcionament', ha sentenciat Sitjar.

En total, Diputació de Girona i Generalitat aportaran 500.000 euros cadascuna en el propers dos anys per tal de finançar les obres de rehabilitació. L'Ajuntament de Beuda hi aportarà uns 200.000 euros. 'Es tracta d'un gran esforç econòmic per un municipi petit, de només 130 habitants, com el nostre', ha reconegut l'alcalde de la població garrotxina, Josep Esteve Riu. 'Però valdrà la pena per tal de recuperar el conjunt del monestir del Sant Sepulcre de Palera, que ja fa massa anys, més de trenta, que està en estat de ruïna', ha assenyalat Riu. Segons el cap del servei de monuments de la Diputació de Girona, Lluís Bayona, les obres s'han començat amb la consolidació de l'estructura del monestir, que es troba molt deteriorada. 

'A l'església quasi no s'hi intervindrà. En canvi a les dependències annexes del monestir es refaran teulats i parets per recuperar serveis com el restaurant, la cuina, el bar o la botiga', ha enumerat Bayona. 'Igualment, s'habilitarà una gran sala per a usos culturals i també dues sales petites més per a exposicions temporals', ha explicat el cap del servei de monuments de la Diputació de Girona. 'Es tracta de fer un pas endavant i posar-ho tot en funcionament després de 30 anys d'abandó absolut', ha reiterat Bayona, que ha emplaçat a una segona fase més llunyana en el temps la voluntat de l'Ajuntament i de les institucions de construir un servei d'hostatgeria.

'Està previst situar aquesta hostatgeria en un sector més extern però també lligat al monestir', ha finalitzat el cap del servei de monuments de la Diputació de Girona.