​Les 10 instal·lacions que no et pots perdre de Lluèrnia 2022

El festival del foc i la llum d'Olot agruparà un total de 25 muntatges aquest divendres i dissabte

Publicat el 10 de novembre de 2022 a les 20:00
Actualitzat el 10 de novembre de 2022 a les 20:27

[h3]La flama que mai s'apaga – plaça Major[/h3]
És el punt d'inici de Lluèrnia, allà on comença el recorregut pels 25 muntatges que ofereix el festival. Tot i ser el principi, la instal·lació parla del final, de la mort. Vol ser un homenatge i record a totes aquelles persones que ens han deixat i que recordem a través de "la flama" que van deixar. El muntatge, ideat per la família i les amistats de Maria Danés, té el foc com a element principal. A partir d'una foguera al mig de la plaça, s'hi afegeixen zones d'activitats o trobada. Un micròfon obert, la poesia, la música o la pintura formaran part del muntatge. Només dissabte.[nointext]

[noticiadiari]10/27250[/noticiadiari]
[h3]Synthesis – Claustres del Carme[/h3]
L'Escola Superior de Disseny i d'Arts Plàstiques de Catalunya torna a experimentar, com cada any, als claustres del Carme. L'ESDAPC utilitza Lluèrnia com un laboratori per als alumnes i professors que porten a terme la instal·lació. Després d'utilitzar ampolles, nenúfars, globus o núvols, aquest 2022 l'escola s'inspira en el concepte de síntesi, i tots els seus significats. Només dissabte.
[intext1]
[h3]Llar – Cràter del volcà Garrinada[/h3]
La instal·lació és "L'hort de la llum", el muntatge que cada any l'organització de Lluèrnia encarrega de manera exclusiva a un artista en concret. Aquest 2022 li ha tocat a Josep Ferrando, arquitecte barceloní. Serà la instal·lació més majestuosa, ja que està ubicada al cràter principal de la Garrinada. Segons el mateix artista, la intenció és crear un espai d'"aixopluc" dins el mateix cràter amb una gran estructura que tocarà "al mínim" l'espai i el lloc on s'ubica. Estarà activa divendres i dissabte.
 

Disseny preliminar de l'Hort de la Llum 2022. Foto: Lluèrnia


[h3]Niu de foc – Plaça de Sant Miquel[/h3]
Es tracta de l'espectacle de cloenda de Lluèrnia. Tindrà lloc a les onze de la nit des de la plaça Major. Comptarà amb un "recorregut de foc" que anirà fins a la plaça de Sant Miquel on s'encendrà "el niu de foc" a les 23:30 h per posar punt final a l'onzena edició. Els treballadors de la cooperativa La Fageda seran els encarregats de portar les falles de foc fins a la plaça per cremar el niu, una estructura de materials prims en forma de refugi que permetrà posar molt de foc al final de Lluèrnia. Només dissabte. 
[intext2]
[h3]Pneumos – Al bosc de la Garrinada[/h3]
El muntatge està fet a mans de l'Escola Superior de Disseny i Art Llotja. Agafa el terme "pneuma" (que significa respiració o esperit) per crear una atmosfera única. La instal·lació convida a entrar en un ambient "atemporal i evanescent" al mig del bosc, i pretén fer reflexionar sobre el fet de deixar fluir la natura, respectant-la i protegint-la. Activa divendres i dissabte.
[intext3]
[h3]Galàxia Zoòtrop – Plaça de Sant Miquel[/h3]
Es tracta d'una de les obres més participatives de Lluèrnia, ja que compta amb la col·laboració dels instituts de la Garrotxa. Al cor del barri de Sant Miquel es podran veure els zoòtrops (aparell rotatori de cinema) que han construït els alumes de secundària de la comarca.
 

Un zoòtrop. Foto: Lluèrnia


[h3]Flamboiant – Carrer de Sant Bernat[/h3]
El foc serà el principal element d'aquesta instal·lació que va a càrrec de la companyia Taller de Magnèsia, una formació de Girona de llarg recorregut que compta amb piròmans, escenògrafs, i artistes diversos. El muntatge té la col·laboració d'una quinzena de persones i pretén reflexionar sobre l'aparició del foc quan marxa la llum. Només dissabte.

[h3]Bulla – Camp de futbol de Sant Miquel[/h3]
De la mà d'una coneguda artista de Lluèrnia, Lola Solanilla, el camp de terra del barri de Sant Miquel es convertirà en una catifa de llums. En total, 3.500 pilotes de tenis brillaran enmig de la foscor i els volcans de Sant Francesc i la Garrinada. La instal·lació s'ubica en un espai de 1.500 metres quadrats que s'omplirà de boles de llum que semblarà que flotin, però estaran subjectades a través de fines barres metàl·liques. Activa divendres i dissabte
 

Representació gràfica d'una de les 3.500 pilotes amb què comtparà la instal·lació de Lola Solanilla. Foto: Lluèrnia


[h3]Un equilibri sensible – interior de les cases verdes de Sant Miquel[/h3]
La instal·lació va a càrrec de les escoles de primària de la Garrotxa. El seu motiu central és la figura de Leonci Quera, un escultor i pintor olotí. La instal·lació vol ser un muntatge a Quera i per això, a través de la seva obra, els alumnes de les escoles garrotxines han creat diferents figures que transformen l'espai en "un univers il·luminat" per ser detingudament contemplat. Activada divendres i dissabte.

[h3]Connections – Carrer dels Sastres[/h3]
A través d'una música creada per l'espai, Paola Medina vol fer viatjar els decibels en el temps i fer-los "ballar amb la llum". L'artista de Panamà que treballa amb el color, el reflex i les textures ubicarà la seva instal·lació entre el carrer de l'Alta Maduixa i el de Lliberada Ferrarons. La peça vol "dialogar amb la connexió del moment i amb la recerca de l'ésser". Activa divendres i dissabte.