La presència del català a les sales de cinema de Catalunya té encara molt de recorregut i així ho demostren les dades. Olot és un dels 120 municipis del país on la presència del català no arriba al 15%. Segons dades del Departament de Catalunya, entre els anys 2017 i 2021, a Olot només l'11,7% de les pel·lícules són en català. Les dades recullen els totals de projeccions durant aquest període de cinc anys, el qual no inclou, per exemple, la pel·lícula Alcarràs de la garrotxina Carla Simón, que, de moment, és la més vista de la història en català.
Pel que fa als espectadors, un 13% dels que van als Cinemes Olot, consumeixen pel·lícules en català. Entre el 2017 i el 2022, la sala olotina va rebre 374.588 espectadors, dels quals 48.759 van veure cinema en català.
Cinemes Olot, la segona sala gironina amb més espectadors en català
Tot i que els percentatges puguin semblar baixos, si mirem els números totals i els comparem amb altres sales, Olot és la segona sala de la demarcació de Girona amb més espectadors en català. Només Ocine Girona supera Cinemes Olot amb el nombre total d'espectadors en català a la província. La sala gironina va acumular entre 2017 i 2021 poc més de 54.000 espectadors que van veure pel·lícules en català.
Pel que fa als cinemes amb més espectadors en català al país, el número 1 amb diferència són els Cinemes Texas, que estan dedicats principalment al cinema en català, sigui versió original, doblada o subtitulada. El 71,5% de les projeccions són en aquesta llengua. Entre 2017 i 2021 els Texas han portat a les seves sales fins a 326.416 espectadors de cinema en català, això és, el 17,7% de tot el públic de cinema en català a Catalunya en aquest període.
Els Girona, també a Barcelona, tenen el segon volum de sessions (24,2%) i d'espectadors (32%) en català més alts de tots els cinemes. Els percentatges, a més, mostren l'èxit de la programació en català d'aquestes sales. Amb tot, en volum de públic el guanyen sales com el Bages Centre de Manresa amb més de 107.000 espectadors en català aquests anys, com el segon de Catalunya en nombre d'espectadors en català (tot i que siguin només el 6,1% de la seva taquilla). I també els Multicines Sucre, de Vic, amb 63.112 espectadors en català, que representa el 7,5% del seu públic total.
L'acord amb 'majors' i cinemes d'estrenes anuals no s'ha complert cap any
El Govern va pactar l'any 2011 amb les grans 'majors' nord-americanes i el Gremi d'Exhibidors l'estrena anual de 25 títols doblats al català. La xifra, però, no s'ha assolit mai, i el màxim van ser 16 pel·lícules l'any posterior a l'acord, segons dades de l'Institut Català d'Empreses Culturals.
Així ho reconeix també el Departament de Cultura, qui excusa la situació dels darrers anys per la pandèmia i la vaga d'actors i estudis nord-americans del 2023. Aquell acord volia ser un "pas endavant" perquè el públic en català passés del 3%, i es projectava arribar al 35% de quota l'any 2017, però tretze anys després l'oferta de cinema en aquesta llengua i el públic continuen estancats.
Segons dades de l'ICEC, entre el 2017 i el 2021, les sessions en català als cinemes segueixen al voltant del 3% de tot el que es projecta, i en una tercera part de totes les sales del país el percentatge no arriba ni un 2%. Com a fet excepcional, en una trentena -la majoria, cinemes locals-, l'oferta s'eleva més enllà del 15%. En aquest context, i segons la mateixa font, les pel·lícules en català a les sales continuen aportant al voltant del 3% de tots els espectadors de cinema Catalunya.