Olot obre les portes a la història tèxtil de la ciutat. Primer ho va fer presentant una programació sobre el passat i el present d’aquesta indústria que va marcar una època a la capital garrotxina i ara ho fa inaugurant dues exposicions sobre la mateixa qüestió. Es tracta de Soroll de telers, soroll de diners i Andrinópoli. Totes dues estaran ubicades a l’Hospici i es podran visitar gratuïtament a partir d’aquest dissabte 12 d’abril i fins a l’agost.
La primera mostra està comissariada per Maria de Lluc Serra i es pot veure a la Sala Oberta 1 del Museu de la Garrotxa. Es tracta d’una exposició sobre el llegat històric del tèxtil els segles XVIII i XIX i un reconeixement a les persones que el van protagonitzar, sobretot, dones i infants.
La mostra recula fins als inicis de la indústria a la comarca fins a la seva mecanització i el seu impacte econòmic i social a la zona, convertint-se en una de les indústries més importants històricament a la comarca. A la mostra es poden veure objectes de fàbriques i obres d’art relacionades amb el món tèxtil.
Per altra banda, la segona exposició, Andrinópoli, està comissariada per Maria Camila Sanjinés i es podrà veure a la Sala Oberta 3 del Museu de la Garrotxa. Es tracta d’una instal·lació participativa que se centra en el tint vermell d’Andrinópoli, un pigment que s’utilitzava per teixits i que va agafar volada. En aquesta línia, Sanjinés també busca explorar el significat del vermell, l’augment de les desigualtats que va suposar la industrialització tèxtil a Olot i el paral·lelisme del color amb la indústria càrnia que hi ha avui dia a la ciutat.
L’exposició convida el visitant a brodar una part del teixit exposat per afavorir la creació d’un espai de pausa i conversa que serveixi per aflorar reflexions i debats sobre els temes que planteja la mostra.