El material de la cabana consta de tres mòduls que s'han transportat en camió per després instal·lar-ho sobre el terreny. La fusta té certificat de gestió sostenible i s'han minimitzat les fixacions amb claus mitjançant la metodologia d'encaixos. L’estructura s’ha elaborat amb fusta de pi roig procedent de Catalunya i en la resta de fusta (mobiliari interior, acabats exteriors...) s’han prioritzat proveïdors catalans i també d'altres punts de la península.
A l’estiu, els ramats de vaques s’instal·len a la zona i contribueixen a mantenir espais oberts com ara els prats de jonça de muntanya mitjana, propis de l’Alta Garrotxa. Tot i així, l’activitat ramadera no és suficient per mantenir aquests hàbitats, que any rere any disminueixen en veure’s colonitzats per ginebres, argelagues, falgueres i d’altres espècies arbustives i arbòries que van guanyant terreny.

Un ramat a l'Alta Garrotxa Foto: Acció Climàtica
52 hectàrees menys de pastura
Segons els mapes d'usos i cobertes del sòl de Catalunya, l'any 1993 els prats i herbassars de les dues forests de Can França i Monars ocupaven 180 hectàrees. L'any 2017, en canvi, la superfície s'havia reduït fins arribar a les 128 hectàrees.Amb la voluntat de capgirar aquesta dinàmica, a l’hora d’adjudicar l’aprofitament de pastures de les forests, es van definir 4 lots de pastura per un període de 4 anys, i com a novetat se’n va reservar un per a bestiar oví i cabrum. Amb aquesta aposta pel bestiar de pota petita, amb un maneig actiu, diari i dirigit per un pastor expert, el Departament "pretén afavorir el manteniment de les pastures existents i el manteniment dels espais oberts recuperats de manera mecànica o bé amb cremes controlades que s’han dut a terme a les forests els darrers 5 anys".
I és que la disminució d'espais oberts, a banda d'una major continuïtat de combustible vegetal que pot contribuir a grans incendis en cas de focs, també comporta una reducció de la biodiversitat, amb menys espècies de fauna i flora.