L’Ajuntament d’Olot considera que està arribant el moment de fer una nova revisió del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal. El consistori assegura que ja està treballant amb els passos previs per iniciar la revisió i que, després de vint anys de l’últim, s’està acostant el moment de fer un nou planejament.
“Som conscients que cada dia s’acosta l’hora de fer aquesta modificació. N’hem començat a parlar i s’ha sentit en alguns fòrums de debat com el mateix ple municipal. Segurament, ha arribat el moment de començar a fer els treballs previs per fer aquesta revisió del planejament”, diu l’alcalde d’Olot, Agustí Arbós, a NacióGarrotxa.
El POUM és el principal document municipal d’ordenació urbanística que té qualsevol Ajuntament. És qui marca les línies mestres per a la urbanització de la ciutat i quins usos es poden donar al sòl del municipi. També és l’ordenament que marca les zones d’expansió del nucli urbà i fins on pot arribar a créixer la ciutat. En el cas d’Olot, aquesta expansió també està molt limitada per la frontera amb el parc natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.
Arbós remarca que, tot i començar-se a plantejar, la revisió d’un POUM no és qüestió d’un o dos anys, sinó que transcendeix mandats polítics. “És un treball que s’ha de començar a treballar, però tots sabem que la revisió d’un planejament és una feina molt llarga i que transcendeix un mandat”.
Precisament, el 2024 es van complir vint anys de vigència de l’actual POUM creat el 2003. Fins ara, s’han anat fent desenes de modificacions del planejament davant els reptes i possibilitats de creixement que ha assumit la ciutat aquestes dues últimes dècades. Totes elles, però, s’han fet sense una visió completa del document, la qual es vol desenvolupar els pròxims anys. En aquest sentit, el pròxim dijous 13 de març, a les 19 h, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya ha organitzat a la seu d’Olot una conferència per debatre sobre la redacció del POUM del 2003 i els reptes de futur urbanístics que preveu la ciutat.