Societat

L’Ajuntament d’Olot anul·la el pla parcial del Morrot i crea una comissió

Tot i que els informes permetrien urbanitzar la falda del volcà Montsacopa, el consistori prefereix aturar el procés i buscar un consens

  • Els terrenys de la falda del Montsacopa que es volen urbanitzar -
Publicat el 10 de març de 2025 a les 20:00

L’Ajuntament d’Olot ha decidit fer marxa enrere i anul·lar l’aprovació del pla parcial del Morrot que preveia construir 46 habitatges de fins a tres plantes a l’última zona verda que queda a la falda del volcà Montsacopa, a tocar de l’avinguda del Morrot, d'uns 12.000 metres quadrats. La decisió ja s’ha comunicat als veïns a través d’una assemblea que es va celebrar el passat dilluns 3 de març.

“Els hi vam transmetre que el pla parcial que s’havia aprovat inicialment, un cop rebuts els informes, ens vam comprometre a no aprovar-lo definitivament. No el veiem clar”, diu l’alcalde d’Olot, Agustí Arbós a NacióGarrotxa. El pla parcial que permetia urbanitzar l’espai ja s’havia aprovat inicialment al ple municipal i estava en fase d’exposició pública, a l'espera també d'informes de diversos organismes com l'ACA o el parc natural. Segons el consistori, aquests documents permetien l'urbanització de l'espai polemitzat, però s'ha decidit cancel·lar l'aprovació i reinicia el procediment.

Una comissió per trobar el consens

A canvi, el consistori ha proposat crear una comissió formada per representants veïnals, de la plataforma ciutadana opositora que va néixer l’estiu passat, del parc natural de la Zona Volcànica i del mateix ajuntament. A través d’aquesta comissió es vol trobar un consens per a la creació d’un nou pla urbanístic per a l’espai.

El nou alcalde d'Olot, Agustí Arbós
El nou alcalde d'Olot, Agustí Arbós - Martí Albesa Castañer

 

“La comissió ha de servir per generar un consens per generar un nou pla parcial que sigui conforme a totes les voluntats dels diferents agents”, diu Arbós. “S’ha de fer un treball profund que doni seguretat jurídica, viabilitat econòmica i que acabi resolent-se amb el que hagi de ser. Entenem que no hem d’anar a la idea inicial, però no descartem cap escenari. Hem de fer que hi hagi el màxim consens. No tirarem endavant cap pla parcial sense aquest consens. És important donar aquest espai de treball i la comissió sigui qui proposi les alternatives viables”, afegeix.

La intensió és que la comissió comenci a treballar aviat i aquest estiu ja hi hagi una proposta damunt la taula per engegar un nou pla parcial tenint en compte el consens entre totes les parts.

Garantir els drets dels propeitaris dels terrenys

A l’altra banda de la moneda, però, hi ha els propietaris, els quals tenen un dret adquirit per a urbanitzar els seus terrenys perquè el POUM determina que es poden urbanitzar. Aquí, l’Ajuntament assegura que la llei urbanística contempla mesures compensatòries perquè els propietaris no pateixin un lucre cessant, és a dir la pèrdua d’uns drets adquirits a un guany patrimonial.

“Als propietaris se’ls hi ha de dir que estiguin tranquils perquè no farem res que no ho permeti la llei i, per tant, la llei contempla molt bé els escenaris. Tot el que sigui un lucre cessant, que pugui suposar-los-hi un detriment dels drets que tenien, la llei ja contempla que hi ha mecanismes per compensar-ho d’alguna manera o altra. Aquest escenari és també el que hem de treballar i el que segurament portarà més feina”, diu l’alcalde d’Olot.

Un cartell de la protesta veïnal contra la urbanització de la falda del Montsacopa
Un cartell contra la urbanització de la falda del Montsacopa - Pau Masó Ros

 

El consistori també descarta esperar a la futura revisió del POUM per desencallar la urbanització d’aquest punt de la ciutat. L’Ajuntament vol resoldre urbanísticament l’espai en els pròxims anys i la revisió del planejament és una qüestió que contempla un treball més complex amb un termini que transcendeix els mandats polítics. "Si esperéssim a modificar el POUM, estaríem encallant el pla parcial del Morrot. Si tenim clar que la solució que hi havia prevista no és la que volem i no és la millor, hem de treballar paral·lelament amb un acord i consens d’aquest pla parcial per poder-ho tirar endavant de manera paral·lela”, diu Arbós.

L’anul·lació del pla parcial del Morrot que preveia urbanitzar la falda del volcà Montsacopa arriba després de més de mig any de plantejar-se la qüestió i d’un rebuig ciutadà que va generar la creació d’una plataforma. Aquesta va néixer l’estiu del 2024 i va arribar a recollir més de 2.000 firmes. Aquest diarai s'ha posat en contacte amb la plataforma i, de moment, han declinat fer valoracions. La seva lluita se centrava a evitar la urbanització del que es considera l’últim espai verd al peu del volcà Montsacopa, el qual conté formacions geològiques úniques anomenats morrots. La zona també està situada al costat d'un altre futur espai residencial conegut com el Serrat i on es preveu fer-hi més de 200 d'habitatges els pròxims anys. 

El POUM redactat el 2003 considera que la zona polèmica de la falda del volcà Montsacopa és urbanitzable. Per això, l’Ajuntament va tramitar l’any passat un pla parcial defensant l'"interès públic". L’oposició veïnal, finalment, ha acabat aturant un procés que ara tornarà a començar amb més bon peu i amb la recera d'un consens.