Una cinquantena de veïns d'Olot protesten contra la urbanització de la falda del volcà Montsacopa

Volen protegir l'única zona verda que queda i han recollit més de 1.700 firmes en un mes

Els veïns en la protesta d'aquest dijous
Els veïns en la protesta d'aquest dijous | Pau Masó
13 de juny del 2024
Actualitzat a les 19:22h

Una cinquantena de veïns d'Olot s'han concentrat aquest dijous a la tarda per oposar-se a la urbanització de l'últim espai verd que queda a la falda del volcà Montsacopa. Ha estat el primer acte públic després de constituir-se com a plataforma ciutadana sota el nom de Protegim el volcà Montsacopa.

Amb pancartes i cartells i situats a prop dels terrenys que defensen, han volgut escenificar el seu rebuig als processos administratius que ha engegat l'Ajuntament per construir 46 habitatges en una esplanada de 12.000 metres quadrats que se situa entre l'avinguda del Morrot i el volcà. 

"Demanem que l'Ajuntament aturi el Pla parcial del Morrot i que promogui un procés de participació entre la ciutadania, experts i el consistori per modificar el perímetre de la reserva natural del volcà del Montsacopa per garantir que s'harmonitzi la transició amb l'espai urbà", han assegurat els veïns en un manifest que han llegit durant la concentració.

El POUM (Pla d'Ordenació Urbanístic Municipal) preveu la urbanització de la zona que defensen els veïns i l'espai no es troba dins la reserva natural del volcà. Tot i això, la plataforma vol que el consistori revisi el POUM (el qual no es reveisa des del 2003) i es requalifiqui els terrenys com a no urbanitzables.

"L'Ajuntament ens diu que si no urbanitzen, hauran d'indemnitzar els propietaris que tenen tot el dret a construir. Que indemnitzin o busquin la manera. No afluixarem fins que ho aconseguim", diu Xavier Pujol, portaveu de la plataforma, qui també ha criticat les maneres amb què el consistori ha engegat els processos administratius per urbanitzar la zona. Ha assegurat que ho han fet "d'amagatotits".

Un cartell de la protesta veïnal contra la urbanització de la falda del Montsacopa
Un cartell de la protesta veïnal contra la urbanització de la falda del Montsacopa. Pau Masó Ros



El 21 de març, l'Ajuntament va aprovar a través de la Junta de Govern l'aprovació inicial del Pla Especial del Morrot (document redactat el febrer del 2024 i clau per a la urbanització de la zona en qüestió). El 9 d'abril aquest document va sortir publicat al Butlletí Oficial de la Província i va començar el compte enrere per esgotar el termini d'un mes per presentar al·legacions, el qual oficialment ja s'ha esgotat. Des de la plataforma, però, asseguren que aquest període s'ha allargat i ja han presentat diverses al·legacions en contra del document.

1.700 firmes amb un mes

Amb només un mes, els veïns han recollit més de 1.700 firmes a favor de la seva causa i asseguren que seguiran actius i mobilitzats fins que aconsegueixin l'objectiu. El pròxim dijous 20 de juny tenen previst traslladar al ple municipal les seves reivindicacions, tal com els va demanar l'alcalde que ho fessin després de negar-los la paraula en el ple municipal del mes passat.

L'Ajuntament, disposat a no tirar-ho endavant de manera imminent

El passat 29 de maig l'Ajuntament va presentar el projecte d'urbanització en una trobada amb membres de la plataforma i veïns del Morrot. Davant desenes de persones, l'alcalde d'Olot va rebaixar les pretensions municipals.

"S'han compromès a no tirar res endavant i analitzar tota la informació. Estan disposats a aturar el projecte si no es veu clar la cosa. Confiem. Les paraules a vegades s'han de complir, però volem pensar que sí. De totes maneres, continuarem fent la nostra tasca", assegura Pujol.

Aquest mateix dijous, l'alcalde també ha parlat de la qüestió en una roda de premsa a l'Ajuntament seguint la mateixa posició que va mostrar a la reunió amb els veïns. Preguntat per NacióGarrotxa, Pep Berga ha assegurat que estan disposats a no tirar res endavant si alguna de les parts no ho veu clar.

Arxivat a