L'equip de govern d'Olot defensa «l'interès públic» del Pla Parcial del Morrot i l'oposició demana aturar-lo

Els veïns ja han recollit gairebé 2.000 firmes i l'alcalde reitera el compromís de prendre una decisió "de consens"

Imatge d'arxiu del ple de l'Ajuntament d'Olot
Imatge d'arxiu del ple de l'Ajuntament d'Olot | Martí Albesa
02 de juliol de 2024, 20:00

L'últim ple municipal d'Olot va ser l'escenari de debat que no es va produir en la sessió del mes de maig sobre la construcció de diferents immobles a la falda del volcà Montsacopa. La plataforma veïnal que ha nascut per evitar el desenvolupament urbanístic de l'última zona verda que queda al perímetre del volcà va poder intervenir en el ple després de la negativa que havia rebut un mes enrere.

Els veïns van traslladar per escrit diferents preguntes a l'equip de govern entre les quals es qüestionava l'interès públic del projecte, es demanava si era el moment de fer una revisió del POUM o per què no s'havia informat amb antelació de la qüestió.

El regidor d'Urbanisme, Jordi Güell, va ser qui va respondre de manera tècnica les preguntes dels veïns. En primer lloc, Güell va exposar que la tramitació del pla parcial seguia la normativa que estableix la Llei d'Urbanisme i que abans de l'aprovació inicial que es va fer per Junta de Govern Local no es podia exposar públicament cap document.

Sobre els interessos de l'Ajuntament de desenvolupar urbanísticament la zona, Güell va assegurar que el consistori seguia l'interès públic: "Busquem ocupar els buits per generar sol per a l'habitatge fugint de la dispersió territorial que ha caracteritzat el creixement de la nostra ciutat. L'interès públic està explicitat i avalat en el nostre planejament". Tot i això, el regidor va admetre que el projecte no solucionaria els problemes d'habitatge que hi ha a la ciutat.

El regidor d'Urbanisme d'Olot, Jordi Güell
El regidor d'Urbanisme d'Olot, Jordi Güell. Martí Albesa Castañer

Finalment, el titular d'urbanisme de l'Ajuntament va descartar, a curt termini, una revisió del POUM. "Serà Imprescindible en un futur, però el planejament actual continua sent vàlid des del punt de vista dels sectors a desenvolupar per acabar d'ocupar els buits discontinus que estan destinats a la generació de sol per habitatge", va dir.

Els veïns defensen la revisió del POUM i l'alcalde assegura que caldrà consens

Els representants de la plataforma veïnal van qüestionar algunes de les observacions del regidor, sobretot pel que fa a la revisió del POUM per tal d'evitar la urbanització de l'espau: "Espero que el futur no ens atropelli i hàgim d'explicar als nostres fills el que hem acabat fent amb el que quedava del volcà", va dir un dels portaveus, Raúl López, qui també va subratllar les gairebé 2.000 firmes que han recollit en només dos mesos.

Per la seva banda, l'alcalde va aprofitar per refermar el seu compromís: trobar el consens un cop hagin arribat tots els informes i estudis que s'han demanat. "Es tindran en compte les al·legacions i les mirades dels grups municipals del consistori. El nostre compromís és que si no hi ha un consens o una mirada que coincideixi més enllà dels membres de l'equip de govern, això és perfectament traslladable a una modificació del planejament. Demanaria tenir tota la documentació necessària i després tindrem l'oportunitat de tornar a parlar. Potser hi ha solucions intermèdies", va assegurar Pep Berga.

L'oposició sol·licita que s'aturi el projecte

Els representants dels partits de l'oposició també van intervenir en el debat demanant de manera unànime que s'aturi el Pla Parcial del Morrot. "Apostem per continuar defensant els espais verds que queden dins la ciutat. Demanem que ho reflexionin i que prenguin la millor decisió per la ciutat del present i la que imaginem per al futur", va dir el portaveu de la CUP, Jordi Gasulla.

El representant del PSC, Josep Guix, va recordar que des del primer dia, el seu partit ja es va oposar al projecte i demana que l'habitatge es fomenti al Nucli Antic i altres zones de la ciutat: "La prioritat de la ciutat és treballar al barri vell i no hem d'anar a omplir una petita franja del volcà. També s'ha de treballar a la zona del Serrat i ordenar el pla de Mas de Xexàs. No veiem l'interès de cosir el tema del Morrot perquè creiem que no cal".

Els terrenys de la falda del Montsacopa que es volen urbanitzar
Els terrenys de la falda del Montsacopa que es volen urbanitzar. Pau Masó Ros

I des d'Activem Olot, Jordi Rubio va seguir la línia de la resta de l'oposició: "Sol·licitem que s'aturi el pla parcial fins que no hi hagi un consens entre veïns i Ajuntament. Creiem que el pla compleix la legalitat, però entenem que el POUM està desfasat i li cal una actualització".

Ara, la urbanització o no de l'última zona verda de la falda del volcà Montsacopa queda a l'aire fins que no arribin tots els informes (onze en total) que s'han demanat a diferents institucions. De moment, n'han arribat la meitat, però no serà fins d'aquí a uns mesos (probablemnt a la tardor) quan l'Ajutnament els tindrà tots sobre la taula. Llavors és quan, juntament amb les al·legacions presentades, l'equip de govern vol valorar a través del debat amb els veïns l'impuls o no dels més de 40 habitatges que es preveuen construir en aquest espai verd de la ciutat. 

Arxivat a