Joan Forgas, autor del projecte "101 plàtans", explica que han volgut ressaltar la bellesa que té el Firal en sí mateix millorant-ne els elements que ja hi ha. A més, han volgut ordenar la connexió entre el Firal i el Firalet evitant les escales.
Xevi Bayona, autor de "Teixir, vestir, cosir", destaca el nou espai que es crearia en el seu projecte entre el Firal i el Firalet. Un pulmó verd polivalent on s'hi podrien fer tota mena d'activitats. També subratlla que contemplen poder creuar de punta a punta el Firal, sense entrebancs.
Frederic Cabré, autor del projecte "Un tossol i dos triais", també subratlla la voluntat que l'encaix entre Firal i Firalet no sigui cap entrebanc. El seu equip ha volgut crear una unió a través d'una transició dels dos espais, que generi un punt de trobada en un nou espai públic.

Molts olotins s'han apropat ja al Casino per veure l'exposició. Foto: Martí Albesa
L'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas, ha fet una crida a la participació: "Si la gent vol que la seva opinió sigui decisiva, ha d'anar a votar". Si la participació arriba o supera el 30% es repartiran 45 punts entre els tres projectes. Si és baixa els punts a repartir seran menys i per tant tindrà més pes el veredicte del jurat tècnic.
Més de 29.000 persones amb dret a vot
Fins a 29.175 persones tindran dret a vot a la consulta per decidir com serà el nou Firal. Són 107 ciutadans més que els que podien participar a la consulta que es va fer a la primavera sobre els correbous. Per franges d'edat, poden votar-hi 783 joves d'entre 16 i 17 anys, 6.898 joves de 18 a 34 anys, 14.752 persones de 35 a 64 anys i 6.742 majors de 65 anys.
Caldrà respondre per via electrònica a la pregunta: "Selecciona el projecte que t'agrada més per la remodelació del Firal" i se seleccionarà alguna de les tres propostes finalistes: "Teixir, cosir i vestir", d'un equip format pel col·laborador de NacióGarrotxa Xevi Bayona, Bach Arquitectes i Lluís Palomé; "101 plàtans", de Forgas Arquitectes; i "Un Tossol i dos Triais", de Birulés Cabré Romans Arquitectes.
S'habilitaran diversos punts presencials per ajudar a les persones a votar a través de l'ordinador. Aquests espais seran la Biblioteca Marià Vayreda, l'Hospital d'Olot, l'Institut Municipal de Promoció, l'Institut Municipal d'Educació, el Consorci d'Acció Social i l'Oficina Jove Ideal.

L'alcalde d'Olot, a l'acte informatiu sobre el nou Firal. Foto: Martí Albesa
El cost de les obres anirà dels 3,5 milions d'euros als 4 milions, en funció de quin sigui el projecte escollit. Els veïns n'hauran de pagar una part a través de contribucions especials, tot i que la majoria de les obres aniran a càrrec de les arques municipals. Les obres està previst que comencin a mitjans del mes de juny del 2017 i durin fins al juny del 2018.
Un jurat ha donat fins a un màxim de 45 punts als tres projectes seleccionats. Els ciutadans en repartiran 45 més a través de la consulta ciutadana, que donarà més o menys punts segons la participació que es registri a la consulta. Finalment hi haurà deu punts més que es repartiran en funció dels criteris econòmics.