Els centres d’FP d’Olot reben la Medalla de la Ciutat: «Sense la ventafocs, no hi ha conte»

L’Ajuntament ha entregat el reconeixement als deu centres formatius coincidint amb els 50 anys de l’inici de la formació professional a Olot

Imatge dels deu representants dels centres de Formació Professional d'Olot amb la medalla a les mans
Imatge dels deu representants dels centres de Formació Professional d'Olot amb la medalla a les mans | Martí Albesa
02 de desembre de 2024, 21:15
Actualitzat: 21:33h

El Teatre Principal d’Olot ha viscut aquest dilluns al vespre la primera entrega col·lectiva de la Medalla de la Ciutat. També ha estat la primera vegada que el màxim reconeixement que pot atorgar l’Ajuntament s’ha entregat a un concepte, la Formació Professional. També ha estat inusual que l’acte d’aquest dilluns fos el segon de les mateixes característiques que té lloc aquest any 2024, ja que el consistori olotí només ha entregat 21 medalles en tota la seva història. El mes de març, Cristòbal Colón també va ser guardonat amb el reconeixement municipal.

El que és inusual també és que un dels pilars formatius de la ciutat d’Olot i la comarca de la Garrotxa no pogués aspirar a aquest reconeixement, sent també una de les comarques pioneres de Catalunya en aquesta mena de formació. Per això, l'insòlit ho ha deixat de ser aquest dilluns i la Formació Professional de la Garrotxa ha estat reconeguda coincidint amb els 50 anys del seu naixement.  

L’acte presentat per la periodista Paula Nuñez ha repartit el reconeixement als deu centres que imparteixen Formació Professional a Olot: La Garrotxa, l'INS Bosc de la Coma, INS Montsacopa, Escola Pia, Escola Superior d'Art i Disseny d'Olot, Pla de Transició al Treball, Aula Format, la Fundació KREAS, Integra i la nova escola de noves oportunitats Noima. Un representant de cada una de les entitats ha estat qui ha recollit una rèplica de la Medalla de la Ciutat d’Olot.

En nom de tots els centres ha parlat l’exprofessora Concepció Ferrés, qui el 1977 va formar part de l’impuls de l'FP a la ciutat amb el conegut Pacte de Sant Lluc. Des de l’inici del seu discurs, Ferrés reivindica la Formació Professional com una branca educativa amb vàlua i de primer esglaó: “Són estudis que massa sovint han estat i són considerats la germana pobra del sistema educatiu i escullen els que són exclosos d’altres camins. S’han hagut d’inventar portes per als que no són brillants o busquen futurs diferents”.

Imatge de l'acte d'aquest dilluns al Teatre Principal d'Olot
Imatge de l'acte d'aquest dilluns al Teatre Principal d'Olot - Martí Albesa Castañer

L’exprofessora de l’Institut Garrotxa també ha recordat els inicis precaris dels estudis a la ciutat en espais que “no complien ni les més mínimes característiques per ser acceptats com a centres educatius”. El seu discurs s’ha centrat a reivindicar la feina feta per tots els centres i professors de formació professional i les conseqüències positives que ha tingut aquesta oferta formativa a empreses, alumnes i municipis de la Garrotxa. Ferrés ha acabat capgirant la consideració de la formació professional: “Se li diu ventafocs, però sense la ventafocs no hi ha conte”.

L’acte també ha comptat amb un discurs de Jordi Antiga, exdirector de l’Institut La Garrotxa, qui ha recordat amb detalls la història de la formació professionalitzadora des del seu inici el 1974. I qui també ha intervingut amb una conferència sobre l’educació en l’error ha estat el professor navarrès i doctor amb filosofia, Gregorio Luri.

L’alcalde d’Olot, Pep Berga, ha estat el responsable de tancar l’acte. Ha explicat que amb el reconeixement s’ha volgut donar les gràcies a tot allò que ha representat l'FP a la ciutat i als professionals que hi ha darrere les institucions i centres que la practiquen. Però, sobretot, Berga ha volgut deixar clar que la Medalla de la Ciutat era també una manera per fer una crida: “Volíem fer una crida a l’acció, a prestigiar l'FP, fer arribar el missatge a estudiants i famílies de què l'FP és una sortida si te’n vols sortir bé a la vida. Una crida també a les empreses perquè acullin aquests estudiants a casa seva. I una crida a nosaltres mateixos, a les institucions, a creure-hi i apostar-hi. Perquè invertir en FP és invertir amb futur”.

L’entrega de la Medalla de la Ciutat d’Olot als centres de Formació Professional ha comptat també amb música clàssica en directe i amb unes 200 persones de públic.

Arxivat a