
Amb un foc de l'Empordà que encara fumeja a la memòria i l'onada de calor que travessarà Catalunya entre dijous i dissabte amb els boscos "més secs i eixuts" dels darrers 30 anys, s'albira una situació difícil. Així ho ha explicat aquest migdia a Barcelona el conseller d'Interior, Felip Puig, que ha demanat precaució, vigilància i cura davant les condicions meteorològiques que s'acosten.
Unes condicions que han obligat Puig a disparar totes les alarmes i a activar tots els mecanismes per minimitzar els riscos que es produeixin nous incendis forestals. La Garrotxa no en serà una excepció. Besalú,Beuda,Maià de Montcal i Sant Ferriol seran municipis de la comarca afectats pel Pla Alfa 3. El Pla Alfa és el procediment operatiu que té establert el Cos d'Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d'incendis forestals desplegats sobre el territori, davant les situacions de perill d'incendi que es produeixin.
Altres mesures
Entre les mesures acordades pel Govern es troben la limitació de l'activitat agrícola, el tancament a l'accés a vuit massissos, anul·lació de cremes autoritzades, treballs entre ADF i pagesos per tal de llaurar camps com a tallafocs naturals, l'activació de la fases de prealerta INFOCAT a 27 comarques i un desplegament de vigilància aèria arreu del país. Tot un catàleg de situació d'emergència per evitar catàstrofes com el foc de l'Empordà que va acabar amb 13.000 hectàrees cremades i quatre morts.
Segons ha indicat el conseller tota precaució és poca perquè “tenim llamps dormilegues que cauen i resten somorts en la sota-vegetació i que poden provocar algun incendi com ha passat a l’Alt Urgell". "Els llamps, les burilles al costat de la carretera, l’acció de l’home, les feines agrícoles poden generar qualsevol espurna que en la situació que tenim representa un major risc", ha afegit el conseller. En aquest sentit, el titular d'Interior ha insistit en donar "un missatge de prevenció, precaució, d'estar tots molt alerta, sobretot els propers 3 dies amb calors per sobre del què és normal”.
Puig ha recordat que "estem alerta, sobretot per la situació dels boscos. Les pluges de diumenge van millorar la situació però en força comarques el risc d’incendi és molt elevat i aquestes calors, sumades al fet d'haver tingut l’hivern més sec dels darrers 40 anys, poden facilitar un gran incendi forestal”. "Estem preparats amb tots els serveis i dispositius per poder prevenir aquesta situació d’elevat risc d’incendi”, ha dit.
Vigilància aèria i terrestre
Protecció Civil ha activat en fase de prealerta el pla Infocat pel risc d'incendi forestal en 27 comarques de totes les demarcacions de Catalunya. Els Bombers també enlairaran alguns mitjans aeris per vigilar des de l'aire el territori i donar ràpidament la veu d'alarma i mantindran al llarg d'aquestes jornades diverses columnes mòbils distribuïdes per tot el territori.
Mentre duri l’episodi es reforçarà la vigilància terrestre coordinada dels cossos d’Agents Rurals, de Mossos d’Esquadra, de Bombers de la Generalitat que disposarà de cinc columnes mòvils en situació de màxima alerta en les proximitats de les zones d’alt risc, de les Associacions de Defensa Forestal i de les Diputacions Provincials per tal d’optimitzar els recursos existents.
Cremes anul·lades i activitat agrícola limitada
L'activitat agrícola que impliqui qualsevol tipus de risc d'incendi quedarà, durant aquests dies, "molt limitada". Totes les cremes controlades que ja havien estat autoritzades anteriorment ara han quedat anul·lades. El conseller ha demanat ajuda als pagesos perquè intentin reduir, en la mesura de les seves possibilitats, els rostolls i tenir els marges nets perquè els seus camps puguin fer de tallafocs amb garanties si es dóna el cas.
El conseller ha recordat també que cal extremar les mesures de precaució, especialment per a les persones més vulnerables, com els nadons o la gent gran, durant l'onada de calor.