Demanen que només els olotins puguin ballar la Faràndula d’Olot

L’Ajuntament ha traslladat la petició d’un grup de veïns de la ciutat a la Comissió de la Faràndula

  • Imatge dels Cabeçuts d'Olot -
Publicat el 04 d’abril de 2025 a les 11:37
Actualitzat el 04 d’abril de 2025 a les 12:12

Que la Faràndula d’Olot només la puguin ballar els olotins. Aquesta és la petició que han fet un grup de veïns de la capital de la Garrotxa. Demanen que els Gegants, Cabeçuts i Cavallets només els puguin portar les persones que faci un mínim de cinc anys que estiguin empadronades a Olot.

“És una cosa que anàvem respirant entre els joves. Creiem que és una injustícia que hi hagi gent de fora la ciutat que balli la nostra faràndula. Vam agafar un grup i vam analitzar les llistes. Hem trobat gent de Girona que està a la llista. Vam anar a parlar amb l’Ajuntament proposant que la gent que ballés la faràndula estigués empadronada a la ciutat", asseguren els promotors de la iniciativa a NacióGarrotxa, els quals formen part de la llista d'espera per ballar les figures olotines. “No és una iniciativa anònima, però tampoc hi ha una persona que ho porti. Som joves d’Olot que compartim la idea. Es tracta de posar aquest filtre i si per coses de la vida no has estat cinc anys empadronat a Olot, no pots ballar i no passa res.", afegeix.

El grup promotor de la proposta afirma que han detectat que al llarg dels anys hi ha hagut balladors que no residien a Olot i que actualment hi ha persones apuntades que no viuen al municipi. Ara mateix, no hi ha cap requisit de residència per accedir a ballar les figures de la faràndula olotina. Només s’estableix que cal tenir un mínim de nou anys. Actualment, la llista d’espera que se segueix cronològicament per ordre d’inscripció és de 939 persones, un 15% més que fa cinc anys (el 2019 n’hi havia 811).

Abans de trobar-se amb l'Ajuntament, els promotors van recollir signatures i suports, els quals no han detallat quina quantitat representen. Ara no descarten tornar-ho a impulsar: “Vam fer una recollida de firmes per tenir la sensació que estàvem representant més gent. Podria ser un gest que faríem per acabar de confirmar el suport", diuen des del grup que ha impulsat la propsota. 

L’Ajuntament trasllada la proposta a la Comissió de la Faràndula

Fa pocs dies, els veïns van reunir-se amb el primer tienent d'alcalde de la ciutat, Estanis Vayreda. Van traslladar-li la proposta i el consistori ha agafat el compromís de portar-la a la Comissió de la Faràndula, un òrgan format per un representant dels Cabeçuts, un dels Cavallets i un dels Gegants, l'alcalde o una persona delegada, el regidor de Cultura, el regidor de Festes, un exballador i un historiador local. La Comissió té la funció de consensuar decisions sobre la faràndula. 

“Hem pogut recollir el sentir de les persones que han impulsat aquesta petició. Vam agafar el compromís de portar-ho a la Comissió de la Faràndula i poder-ho abordar des de la serenitat, responsabilitat i les estructures que hem dotat”, diu el regidor de Festes, Aniol Sellabona. El regidor de Festes del Tura també ha dit que li hauria agradat que la trobada hagués estat abans i ha defensat la Faràndula com l’element més important de la ciutat: “La faràndula és l’element més estimat de la ciutat i hem de ser molt curosos amb cada pas que fem. Ho hem fet sempre i és el que hem de seguir. Hem recollit la petició i hem de treballar amb consens”.

El grup promotor de la iniciativa ha demanat a l'Ajuntament que la proposta es resolgui abans de Corpus, quan la faràndula tornarà a ballar. Tot i això, no els han garantit cap termini per acabar de prendre la decisió, la qual està sobre la taula de la Comissió. 

L’últim canvi del Protocol de la Faràndula va tenir lloc el 2020. Després de 14 anys sense tocar-lo, l’Ajuntament va aprovar una reducció dels anys de ballador. De sis anys es va passar a quatre en el cas dels Cabeçuts i Cavallets; i de deu a set en el cas dels Gegants. De moment, no s’ha anunciat públicament cap data per aclarir la nova reforma protocol·lària que s’ha traslladat al consistori.