El nou enllumenat de baix consum del centre d’Olot permet un estalvi anual de 6.100 euros

Publicat el 17 de juny de 2008 a les 15:02
 
Aquesta fase, que s'ha dut a terme durant quatre mesos, s'ha centrat en l'eix comercial del centre, tot i que se n'han exclòs el Firal i Firalet, actualment en obres, per a una futura remodelació integral i específica. En els pròxims dies està previst que s'acabi amb l'adequació de l'enllumenat d'una part del carrer Major i les de la plaça Rector Ferrer al davant de Sant Esteve.

Prèviament, a l'any 2007, ja es van fer intervencions a l'eixample Balmes i a la zona de l'avinguda Sant Joan les Abadesses, el carrer Estires i una part del barri de Mas Bernat. El següent pas serà la substitució d'uns 660 punts de llum de diferents tipologies en altres barris de la ciutat que encara no s'han concretat. Un cop finalitzi aquesta fase, s'haurà aconseguit un estalvi de 122.000 KWh i un estalvi anual d'uns 11.700 euros.
 
De làmpades de sodi a halogenurs metàl·lics
La brigada municipal està essent l'encarregada de canviar les làmpades de sodi que fins ara eren de 125 o 250 watts per unes altres d'halogenurs metàl·lics de 70 a 100 watts. A banda de la reducció del consum energètic, la principal diferència que es copsa a simple vista és el color de la llum, que passa del groc a un blanc pàl·lid més natural. Els treballs consisteixen en substituir la totalitat de les antigues llumeneres, que donaven poca llum i eren de difícil manteniment, per pàmpols de gran eficiència luminotècnica. Durant l'operació, també s'han canviat els braços al carrer dels Sastres però mantenint el mateix braç de forja que en la resta de carrers.

Els nous equips instal·lats faciliten el seu manteniment ja que les noves bombetes tenen una mitjana de vida molt superior a les antigues, unes 14.000 hores (aproximadament quatre anys). Una altra de les diferències, segons ha explicat el regidor de Via Pública, Toni Bach, és que els sistemes tradicionals perden un 24% de la llum en amunt, mentre que amb els nous aquesta xifra es redueix entre el 5 i l'1%. El resultat final és un millor aprofitament de l'energia lumínica que es dirigeix cap a baix, de forma que 'quan passeges ara al centre d'Olot tens la sensació que hi ha molta llum', ha dit el regidor. Un aspecte que, de retruc, també contribueix a millorar la sensació de seguretat en aquesta zona, segons ha apuntat.

La substitució d'aquestes 400 bombetes del centre permetrà un estalvi de 68.000 KWh anuals i un estalvi energètic de més de 6.100 euros de la factura elèctrica d'aquesta àrea, segons càlculs de fa un any, sense oblidar que també contribueix a la disminució de l'emissió de diòxid de carboni a l'atmosfera. Si es té en compte que la ciutat actualment compta amb gairebé 6.500 punts de llum –fanals, lluminàries penjades a la façana, focus, làmpades- a raó de gairebé un fanal per a cada cinc olotins, no cal dir que el cost econòmic de l'enllumenat públic és considerable.

La substitució dels llums del centre d'Olot ha suposat un cost de 118.000 euros, un 30% dels quals s'han subvencionat de l'Institut Català de l'Energia.