Els ajuntaments estaran obligats a partir de l'1 de març a trametre de forma telemàtica els acords i actes de ple i de govern a la Generalitat per a la seva revisió. D'aquesta manera, els ajuntaments ja no podran trametre els documents –de 12.000 a 15.000 anuals- per correu convencional, com feien fins ara en compliment de la llei.
Això es desprèn de l'ordre dictada pel Departament de Governació, que pretén millorar l'eficàcia i eficiència de les administracions. En declaracions a l'ACN, el director general d'Administració Local, Carles Bassaganya, ha considerat que aquest és un pas “definitiu cap a un canvi cultural” en l'organització i els mecanismes de comunicació interna entre l'administració.
El Departament de Governació ha enviat aquesta setmana una carta a tots els ajuntaments catalans informant-los de l'ordre signada pel conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs. De fet, des del 2003 els ajuntaments ja tenien opció de trametre per via telemàtica els acords perquè Governació analitzés si s'ajustaven a dret, si bé només nou dels més de 900 ajuntaments catalans s'hi havien acollit. La llei del 2003 ja establia l'obligació de regular la tramesa de la documentació dels ens locals via mitjans informàtics. Les trameses s'han de fer dins els 15 dies següents a l'aprovació dels acords, com fins ara.
Segons ha explicat a l'ACN Carles Bassaganya, la mesura suposarà un “estalvi de temps, energia i fins i tot d'esquema”, a més d'esdevenir un element més de simplificació burocràtica. “És un control de la legalitat que ja existia i que ara serà més barat, millor i més ràpid”, ha apuntat. En definitiva, considera que és un “fet definitiu cap al canvi cultural2 de les administracions, tant de les locals com de la Generalitat. Segons el director general d'Administració Local, la mesura millora l'eficiència perquè el suport electrònic permet, a més, que la “gestió de la informació pugui ser molt més fàcil”.
Bassaganya ha considerat que aquest pas “és possible arrel del treball dels ajuntaments del país han fet durant molts anys” que els ha permès un “grau de maduresa2 i al fet que la secretaria de comunicacions “està en condicions per dir que els ajuntaments estan capacitats” tecnològicament per fer aquest canvi del correu convencional a la tramesa electrònica.
Governació reconeix que, d'entrada, s'ha trobat algunes resistències d'ajuntaments, especialment dels més petits, que amb una estructura administrativa limitada els fa percebre com una “nova càrrega” el canvi de dinàmiques. “Les resistències, que hi són, s'han anat vencent per la via de la pedagogia i la seducció”, ha assegurat Bassaganya. A més, els serveis territorials de Governació començaran portaran a terme des de dilluns diverses sessions formatives arreu del territori dirigides als ens locals. La tramesa s'haurà de realitzar en el registre electrònic de la Generalitat a través de l'EACAT.
La Generalitat emplaça l'Estat a sumar-s'hi
Els acords i actes dels ens locals catalans, però, estan sotmesos a control per doble partida, perquè la mateixa informació que han de trametre al Departament de Governació, també l'han de facilitar a l'Estat. Per això, la Generalitat ha mantingut trobades amb la Delegació del govern espanyol a Catalunya per buscar l'adhesió de l'Estat a la iniciativa, que de moment se'n manté al marge, de manera que els ajuntaments hauran d'enviar per via electrònica els acords a la Generalitat i per correu convencional a l'Estat.
“Té sentit que aquesta tramesa sigui plena, i té sentit que l'Estat accepti i vulgui i reconegui que la tramesa electrònica s'incardina amb l'obligació de l'ens local”, ha manifestat Bassaganya. Per Bassaganya, la pràctica i la “normalitat” amb què ho faran els ajuntaments, donarà 'credibilitat' per 'forçar' que l'Estat també 'entri en aquest canvi cultural'.