Els olotins no podran votar el nou Firal en una consulta ciutadana

L'Ajuntament d'Olot es fa enrere i les obres del passeig d'en Blay es decidiran a través d'un procés participatiu | Tècnics municipals estan estudiant si cal seguir l'avantprojecte de RCR

Publicat el 08 de febrer de 2016 a les 18:03
Actualitzat el 08 de febrer de 2016 a les 18:09
El projecte del nou Firal no se sotmetrà a cap urna. L'Ajuntament fa marxa enrere i no hi haurà cap consulta a la primavera perquè els olotins puguin votar com volen que sigui el nou passeig d'en Blay. Ho substitueixen per un procés participatiu amb debats i taules rodones, al final del qual volen que s'arribi a un consens. 

"És veritat que havíem dit que hi hauria una votació, però al final anem a consens. Per no anar uns contra els altres", respon l'alcalde Josep Maria Corominas a preguntes de NacióGarrotxa. El procés participatiu durarà quatre mesos i comptarà amb tallers presencials, taules rodones, activitats itinerants i participació online via web i a través d'una aplicació mòbil. 

Durant tot aquest procés els olotins podran decidir tant com ha de ser el nou Firal com també quines activitats s'hi poden dur a terme. Es vol revisar el polèmic pla d'usos que es va aprovar ara fa un any i que va deixar una ciutat dividida entre defensors i detractors. "El Firal és un espai de la ciutat on hi conviuen diferents persones, cal que aquest procés es pugui fer de la millor manera possible i se'n beneficiïn totes elles", explica la regidora de participació ciutadana, Núria Fité. 
 

Les rajoles del Firal, trencades, esperen la reforma del passeig. Foto: Martí Albesa


Estudien quin lligam hi ha amb RCR

L'equip jurídic de l'ajuntament d'Olot està estudiant quin lligam jurídic hi ha amb l'equip d'arquitectes RCR i l'avantprojecte que van fer pel Firal i el Firalet. A hores d'ara el consistori no sap si estan obligats a adjudicar a Aranda-Pigem-Vilalta el nou Firal ni si aquest ha de seguir les pautes que hi havia dibuixades.

Sigui quin sigui el lligam, Corominas es mostra convençut d'arribar a un acord i que els ciutadans hi podran dir la seva: "Tenim clar que volem respectar el que diguin els ciutadans". Tot el procés participatiu arrencarà aquest dimecres a dos quarts de vuit del vespre a la sala Torín i durarà uns quatre mesos. 
 

La reforma del Firal serà una de les grans obres d'aquest mandat municipal. Foto: Martí Albesa


El calendari amb què treballa l'equip de govern sociovergent és treure a concurs l'obra al voltant de l'estiu i que les màquines comencin a treballar sobre el terreny a principis del 2017. La idea és que el 2018 ja es pugui inaugurar el nou passeig.