L'escorxador d'Olot ha impulsat recentment una ampliació de la seva capacitat màxima de producció. Segons ha pogut saber NacióGarrotxa, un dels principals escorxadors de l'estat espanyol passarà a una capacitat màxima de sacrifici de 3,5 milions de porcs a l'any. Fins ara, la xifra estava a tres milions i la nova ampliació augmenta en 500.000 els caps de bestiar que es podran matar anualment.
Segons l'Ajuntament, Aquesta ampliació no estaria relacionada amb la millora de les instal·lacions que des de fa mesos ha impulsat l'empresa i que consisteixen en la millora del menjador, oficines, vestidors, càmeres de fred i quadres. L'augment de la capacitat de sacrifici no estaria vinculat, doncs, amb les obres que s'estan fent a les instal·lacions actualment, però els dos processos d'ampliació sí que han anat en paral·lel.
El 31 de maig del 2023 Olot Meats, empresa gestora de l'escorxador, va comunicar al Departament d'Acció Climàtica la voluntat d'augmentar la capaciat de sacrifici animal. El 19 de març del 2024 la Ponència Ambiental del Departament va aprovar la proposta de manera provisional. Llavors, es va donar un "tràmit d'audiència" en què la qüestió es va traslladar a agents interessats, entre els quals hi havia l'Ajuntament d'Olot. La tramitació no va rebre cap al·legació i el 6 de juny del 2024 Acció Climàtica va aprovar l'ampliació.
Fins ara, la companyia matava 12.000 porcs al dia a la capital de la Garrotxa. Amb l'ampliació, podrà arribar als 14.000, un 16,6% més. L'augment comportarà també més producció final. Es passarà de les 336.780 tones anuals de productes finals a les 383.250. Això significa que l'escorxador augmentarà en un 31% la seva producció respecte a la capacitat màxima autoritzada fins ara. Això també suposarà un 17% més de consum elèctric, segons la previsió que ha fet el Departament.
L'evolució de la producció i matança de l'escorxador d'Olot ha estat exponencial. El 2007, quan se li va atorgar l'autorització ambiental, la instal·lació matava 880.180 porcs a l'any. En aquells moments, encara no es deia Olot Meats, sinó Escorxador de la Garrotxa. Disset anys després, la xifra de caps de porcs que es maten ha augmentat gairebé un 300%, fins als 3,5 milions actuals. L'última vegada que Olot Meats va demanar augmentar la capacitat de sacrifici va ser el 2016. Des de llavors la capacitat màxima ha estat de tres milions de porcs a l'any fins ara que l'empresa podrà augmentar-la mig milió més.
Ús d'aigua regenerada
Juntament amb la nova ampliació, l'escorxador d'Olot també ha incorporat la reutilització d'aigües residuals per a netejar instal·lacions i camions. A través d'un procés de tractament de l'aigua, l'empresa preveu poder fer servir la que surt depurada de la seva instal·lació per a la neteja dels camions que porten els porcs a l'escorxador. En cap cas, l'aigua regenerada s'utilitzarà per abeuradors ni dutxes dels animals.
Es calcula que es podran aprofitar 500 metres cúbics al dia, l'equivalent a 125.000 a l'any. Aquesta aigua es transportarà des de la depuradora particular que té l'empresa a la carretera de les Feixes fins a l'escorxador. Aquest trajecte es farà impulsant l'aigua a través d'una canonada de 1.700 metres de longitud.
Segons les dades recollides, l'aigua regenerada representarà un 25% del consum total de l'escorxador, el qual és de 500.000 metres cúbics a l'any. Es tracta d'un consum que, tal com va avançar NacióGarrotxa, té un impacte al principal aqüífer de la Garrotxa.
En paral·lel, els últims mesos, l'empresa ha impulsat accions per revertir els impactes que genera la seva activitat industrial. Es tracta de diverses intevencions forestals amb l'objectiu de millorar i gestionar diverses masses forestals de la Vall de Bianya. Des de l'empresa defensen que aquesta iniciativa permet facilitar el curs de l'aigua, ja que retirar biomassa forestal que fa de "coberta vegetal" permet que arribi més aigua als rius i aqüífers de la zona.