La Garrotxa provarà trasllats reals de mostres biològiques amb drons

Serà durant aquest juny i es faran viatges des de l'Hospital d'Olot fins al CAP de la Vall d'en Bas

El conseller de Salut en funcions i representants de l'Hospital d'Olot davant el dron aquest dijous
El conseller de Salut en funcions i representants de l'Hospital d'Olot davant el dron aquest dijous | Pau Masó
06 de juny de 2024, 13:24
Actualitzat: 13:42h

Olot continua sent un territori pioner en la innovació en la salut i, sobretot, en l'ús dels drons en aquest àmbit. Fa un any, l'Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa ja va ser el primer centre hospitalari que va enlairar un dron per a transportar proves biològiques. Allò va ser una simulació, però ara es vol provar de manera real.

A partir de la setmana que ve, el centre garrotxí començarà una nova prova pilot que durarà quinze dies i que consistirà en el trasllat de mostres des de l'hospital fins al CAP de Sant Esteve d'en Bas. El primer viatge ja s'ha fet aquest dijous durant unes jornades al centre garrotxí sobre l'ús d'aquesta tecnologia. El dron ha transportat 60 mostres de sang i orina des del CAP fins a l'Hospital d'Olot.

La prova s'ha fet amb un dron que pot arribar a transportar fins a tres quilos de pes i 150 mostres. L'experiment ha comptat amb la presència del conseller de Salut en funcions, Manel Bancells, qui ha assegurat que aquesta tecnologia que s'està provant podria ser realitat el 2025. "El 2024 perfilarem totes aquestes proves i veurem com es poden fer les compres d'aquests serveis de manera innovadora. El 2025 seria una bona data per començar-ho a fer de forma estructurada en llocs de difícil accés o àmbits rurals. Això ho veurem", ha dit el conseller.

A més d'Olot, aquest any també es provaran els viatges sanitaris amb dron a Barcelona. Es transportaran mostres biològiques des de l'Hospital Universitari Trias i Pujol de Badalona al CAP Sant Fost de Campsentelles.

El dron que ha fet el trajecte de la Vall d'en Bas fins a Olot
El dron que ha fet el trajecte de la Vall d'en Bas fins a Olot. Pau Masó Ros

 

Un 80% menys d'emissions i la meitat de temps

En la jornada d'aquest dijous també s'han presentat els resultats de la prova pilot que es va fer el maig del 2023 a Olot. Amb aquell primer viatge d'un dron carregat de mostres que va simular el viatge des de l'hospital fins al CAP d'Olot es va aconseguir reduir en un 80% les emissions del CO₂ i en un 43% el temps del trajecte per carretera. A més, es va constatar que les mostres mantenien una bona qualitat viatjant per l'aire.

Amb la segona prova pilot que es farà aquest mes de juny es vol continuar analitzant la implantació d'aquesta tecnologia en més detall. Per exemple, s'observarà com el trajecte afecta la glucosa o el potassi de les mostres o s'estudiaran els costos de la instauració dels drons.

Tot plegat es durà a terme amb el suport del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies i la Fundació TIC Salut Social, la qual també ha presentat aquest dijous el primer informe a Europa que estableix com ha de ser la instauració dels drons en l'àmbit sanitari. En aquest document, es parla de la normativa (cada cop més flexible, segons els impulsors), necessitats tècniques i casos d'arreu del món que ja han desenvolupat aquestes eines.