Una de les fundacions que rebrà els beneficis del certamen és la Fundació Miquel Valls, una entitat que treballa per millorar la vida de les persones i les famílies que pateixen Esclerosi Lateral Amiotròfica, entre elles, Juan Carlos Unzué.
En la seva conferència a la sala d'actes del recinte de Les Brides, a la Vall d'en Bas, Unzué ha explicat com viu la malaltia i com l'esport l'ha ajudat a veure-la en positiu. Sota el títol d'Aprenentatges, la xerrada ha servit per conèixer en profunditat com és la vida d'un malalt d'ELA i com la viu en Juan Carlos.
"Sempre ens trobarem amb la derrota". Aquesta ha estat una de les primeres frases que ha pronunciat Unzué per fer entendre que, en el món de l'esport, personalment ha viscut moltes derrotes, però que les derrotes, al cap i a la fi, són "possibilitats de caure i tornar-te a aixecar", ha assegurat.
Unzué també ha fet referència a aquells valors que com a exporter i exentrenador l'esport li ha donat. Ha assenyalat el compromís, la resiliència i l'empatia com a principals aprenentatges que ha recollit durant la seva trajectòria esportiva i que ara sent amb la malaltia.
[h3]"Us animo a ser valents i atrevits"[/h3]
El navarrès també ha fet èmfasi en la necessitat de llençar-se i atrevir-se. "És molt important mirar enrere i trobar-te, en aquesta mirada, una frase: "ho vas intentar". Ha explicat que ell sempre "s'ha llençat a la piscina" i que sentiria "molta frustració" si mirés enrere i veiés que s'ha deixat moltes coses per fer. "Aquest "ho vaig intentar" em dona molta tranquil·litat. Us animo a ser valents i atrevits. Perquè haver estat valent i atrevit em dona molta tranquil·litat en el moment que visc", ha assegurat.

Juan Carlos Unzué va ser diagnosticat amb ELA el 2020 Foto: Pau Masó
Entre els aprenentatges que ha exposat Unzué també ha ressaltat la capacitat d'adaptació i superació que tenim les persones. Diu que és molt més gran del que ens podem imaginar. "Normalment, ens posem nosaltres mateixos els nostres límits i ens els acabem creient", ha afirmat. En aquest punt ha detallat que ell mateix creia que no podria estar més de dos dies sense fer esport perquè li canviava el caràcter. Però tot i que l'ELA no li permet, ha acabat transformant el seu caràcter a millor. "Crec que la situació que estic vivint ens dona la possibilitat de treure el millor de nosaltres. Cal confiar en un mateix i la seva capacitat de superació".
[h3]"Davant les dificultats cal mostrar la debilitat"[/h3]
Sobre els problemes que poden sorgir a la vida, Unzué ha reflexionat que davant d'una dificultat "cal tenir la humilitat per demostrar la teva debilitat". "Tendim a quedar-nos amb el problema, interioritzar-lo i allunyar-nos de la solució. Us animo que expliqueu el vostre problema a algú perquè mostrar la vostra debilitat ajuda molt". En aquesta línia, també ha afegit que "quan som capaços d'acceptar la nostra debilitat, som capaços de jugar cartes dolentes de la millor manera possible".

Fotografia de família al final de l'acte Foto: Pau Masó
Unzue ha conclòs la seva conferència parlant de l'actitud. "Al cap dels anys ens dona més satisfacció donar que rebre. Curiosament, quan et poses a ajudar sense esperar res a canvi, acabes rebent de forma multiplicada. I això és impagable. Us animo a aportar als de més, a donar", ha dit. En aquest sentit, ha dit que tot depèn de la nostra actitud, una actitud que, segons Unzué, és l'únic a la vida que tenim sota control i això ha de servir per veure la part positiva de totes les coses. De fet, l'exfutbolista ha assegurat que "fins i tot en les pitjors situacions, fins i tot en l'ELA, sempre hi ha una part positiva". En el seu cas, Unzué pensa que a diferència d'una persona que mor en un accident, "l'ELA em dona la possibilitat de viure tot això que estic vivint ara. Aquesta és una part positiva de l'ELA. Hi ha altres malalties que no et donen temps".
Les últimes paraules de la conferència que ha ofert Unzué han estat dirigides a les famílies i amistats, qui ha assegurat que són la part més important del seu dia a dia: "No espereu que una persona estigui en dificultats per fer-li saber quant l'estimeu. Aneu a casa i feu-li aquella abraçada o dieu-li allò positiu que creieu d'ella".