La Garrotxa celebra activitats al voltant de la Salut Mental

Dissabte n'és el dia mundial

Publicat el 05 d’octubre de 2010 a les 23:17
Olot centra aquesta setmana un atapeït programa d’actes a l’entorn de la salut mental. Demà dijous, a les vuit del vespre, el Casal Marià d'Olot acollirà la conferència “La recuperació de les malalties mentals “, a càrrec de Tina Ureña, treballadora social. Cap de l'Àrea de Rehabilitació dels Serveis de Salut Mental de CPB.SSM (Barcelona). Divendres, tindrà lloc al Teatre Principal d’Olot, a les 10 de la nit, una sessió de cine club amb la projecció de pel·lícula “Gigante”, d’Adrián Biniez.
 
Així mateix, l’equip del centre de dia ha organitzat un taller adreçat als professionals de la Xarxa de Serveis Comarcals que té per objectiu augmentar la capacitat de tenir cura d’un mateix per poder oferir una millor atenció als usuaris dels centres que assisteixen. El taller, que porta per títol “Cuidar-se per cuidar: el camí del cos”, tindrà lloc aquest matí a la sala d’actes de l'Escola de Música d'Olot i anirà a càrrec de Luis Carbajal Pérez, psicòleg, terapèuta corporal gestàltic i director de la formació en Treball Corporal Integratiu.
 
Dia Mundial de la Salut Mental: “Sense por, tots contra l’estigma”
El proper dissabte, Olot acull els actes commemoratius al Dia Mundial de la Salut Mental, diada proclamada per l’OMS cada 10 d’octubre per augmentar la consciència de la societat a l’entorn dels problemes de salut mental.
 
Aquest any, sota el lema “Sense por, tots contra l’estigma”, el Centre de Dia de la Garrotxa, que centra l’organització de la diada amb motiu del seu 25è aniversari, amb la col·laboració d’una comissió mixta formada per d’usuaris de la xarxa de salut mental i addiccions de les comarques gironines, professionals, associacions de familiars i altres entitats vinculades, ha organitzat una diada festiva i reivindicativa que començarà a les 10.30 hores a la plaça Major d’Olot amb l’acte inaugural. Participaran en l’acte, la directora dels serveis territorials del Departament de Salut a Girona, Marta Pedrerol, el regidor de Salut de l’Ajuntament d’Olot, Toni Bach, el conseller delegat de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), Lluís Franch, el cap de sector de la Garrotxa de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de l’IAS, Josep Torrell i la presidenta de l’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques, Maria Combalia. Conduit per l’animador garrotxí, David Àvila, el programa continuarà amb l’esquetx i lectura del document reivindicatiu elaborat pels usuaris de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions i el lliurament dels premis del concurs del cartells. El primer premi és el seleccionat per a la imatge del Dia Mundial de la Salut Mental. Fins el 15 d’octubre es pot visitar l’exposició de cartells presentats aquest any i els guanyadors de l’edició 2009.
 
Tot seguit, tindrà lloc la reresentació teatral “Un Món de gags”, a càrrec del Club Social el Cercle. Després, cap a les 12.30 hores començarà la Cercavila, amb el Mussol i Mussulet del Centre de Dia, acompanyats dels Ministrers de l’Escola de Música d’Olot. Es farà un recorregut pel barri vell, amb sortida i arribada a la Plaça Major d’Olot. A les 13.15 hores, la colla Els Xerrics d’Olot posaran fi a la festa amb una actuació castellera. Al llarg de matí, el Club d’Escacs d’Olot ha organitzat partides simultànies i exhibició de partides a cegues d’escacs.
 
Els centres de dia, serveis de rehabilitació comunitària
Els centres de dia de salut mental són un servei de rehabilitació comunitària en salut mental especialitzats en l'atenció i tractament de pacients de més de 18 anys, afectats de trastorns mentals severs (TMS). A Girona i comarques, els centres de dia de salut mental públics formen part de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions, gestionada per l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS). ·
 
L’objectiu dels centres de dia és desenvolupar i mantenir el nivell òptim de qualitat de vida de les persones amb trastorns mental server amb el mínim suport professional necessari, aconseguir la col·laboració i la participació de les famílies en el procés de rehabilitació psicosocial i afavorir la integració comunitària i social dels seus usuaris. El centre, a partir de l'avaluació psicosocial, dissenya i aplica els plans individuals que integren nivells d'atenció individual, grupal, familiar i comunitari per portar a terme la rehabilitació psicosocial de les persones que atén. En síntesi, els serveis que ofereix el centre són programes d'activitats de rehabilitació diàries, grups psicoterapeutics, atenció individualitzada, atenció familiar, recolzament a la inserció social i recolzament a la inserció laboral.
 
El perfil s’usuaris són persones amb TMS en situació de crisi o descompensació, persones amb TMS que surten d'alta hospitalària d' un servei d'aguts o subaguts per restablir l'equilibri anterior a la crisi, persones amb situació de crisi o de curta durada del trastorn però amb una previsió de risc de deteriorament o d'evolució crònica, persones que presenten un Trastorn de Personalitat considerat TMS, persones amb TMS clínicament estabilitzades i integrades amb dificultats o que presenten molta fragilitat en l'àmbit familiar i sociolaboral, persones amb TMS clínicament estabilitzats amb suport familiar però amb poca autonomia personal, persones amb TMS sense pautes organitzatives estables en la seva vida quotidiana i amb aïllament relacional, persones amb TMS que tenen una vida social i comunitària molt restringida, i persones amb TMS de llarga durada que estan hospitalitzats en unitats de llarga estada i és vol intentar la seva externació i progressiva vinculació a la seva comunitat .
 
L’any 2009, el conjunt de centres de dia de les comarques gironines van atendre un total de 313 pacients. Concretament, el Centre de Dia de la Garrotxa va atendre 74 persones (43 homes i 31 dones). D’aquest total, 19 usuaris es va acollir al programa de Rehabilitació, 20 al de Socialització, 22 al de Manteniment i 13 a un programa específic de Trastorns de la Personalitat. Del total d’usuaris, un 62% pateix de trastorns esquizofrènics i la resta respon a altres diagnòstics (bipolar i trastorns de la personalitat). Del total de pacients atesos l’any 2009 al centre de la Garrotxa, un 15% es va poder donar d’alta.