​La Vall d'en Bas impulsa la primera escola de campaners de Catalunya

El curs començarà aquest octubre per a dotze alumnes

El campanar de Sant Romà de Joanetes
El campanar de Sant Romà de Joanetes | Pau Masó
25 de setembre del 2023
Actualitzat el 07 de març del 2024 a les 19:39h

La Vall d'en Bas ha presentat aquest dilluns la que serà la primera escola de campaners de Catalunya. Es tracta de la primera iniciativa permanent i periòdica que s'impulsa al país en la formació de persones per al toc de campanes. Fins ara, hi ha hagut ensenyaments esporàdics o cursos temporals, però, per primera vegada a Catalunya, es constitueix un curs anual i formal.

Sota el nom de Escola de Campaners de la Vall d'en Bas Llorenç Llongarriu, en honor a un veí de Joanetes que va ser l'últim campaner de la Garrotxa, l'entitat impartirà classes teòriques al Centre de Cultura i Natura de Can Trona i sessions pràctiques al campanar de l'església de Sant Romà de Joanetes. Tindrà dotze places (les inscripcions ja estan obertes), començarà el pròxim 14 d'octubre, es desenvoluparà els dissabtes al matí un cop al mes i comptarà amb deu jornades.

Un dels primers alumnes que s'hi ha apuntat és el fill de Llorenç Llongarriu: "El pare m'ha deixat unes ganes immenses de poder continuar. Es van electrificar els campanars i aquí es va acabar. M'agradaria que es fessin més coses per poder tocar les campanes més sovint", diu l'Albert. Ara podrà convertir el record que té d'anar amb el seu pare al campanar de Joanetes en un aprenentatge.

L'Albert i la resta de campaners que s'apuntin a l'Escola coneixeran les diferents formes de tocar les campanes que hi ha a Catalunya, la litúrgia cristiana, la vessant civil i la restauració de les campanes o el calendari de festius del país, entre altres continguts que impartiran una desena de professors especialistes en la matèria.

Un dels docents de l'escola garrotxina serà Xevi Pallàs, campanòleg i músic, i principal impulsor de l'Escola de Campaners de la Vall d'en Bas: "L'objectiu és formar persones perquè toquin manualment les campanes i coneguin el seu llenguatge perquè puguin tocar els diferents tocs com es feia antigament. També volem formar persones que acabin valorant les campanes com un objecte patrimonial, tant en l'àmbit històric com pel so que treuen, el qual és el mateix que sentien els nostres avantpassats".
 

Xevi Pallàs tocant les campanes de Joanetes Foto: Pau Masó


Que la primera escola de campaners de Catalunya s'hagi pogut obrir a la Vall d'en Bas és, precisament, per l'impuls que li ha donat en Xavier Pallàs, qui fa uns anys va fer un estudi de tots els campanars de la Garrotxa (uns 200) i és un estudiós del tema. Això, sumat a la història i vida d'en Llorenç Llongarriu han fet que Joanetes fos el punt neuràlgic de la nova escola. Per a l'alcalde del municipi, Lluís Amat, és tot un orgull: "Des de l'Ajuntament sempre hem cregut que la cultura i l'educació són bàsiques. La cultura són valors i no només són llibres. Tenir present la cultura i l'educació és imprescindible perquè la nostra manera de fer i ser continuï".

L'Escola de Campaners de la Vall d'en Bas neix gràcies a un conveni entre l'Ajuntament, la Confraria de Campaners i Carillonistes de Catalunya i el Bisbat de Girona. Ho fa, però, en un moment de decaiguda de la tasca de campaner. La majoria de campaners i esglésies del país estan electrificades i el toc de campanes és automàtic i programat, fins i tot en enterraments i casaments. Aquest nou sistema va provocar la desaparició, pràcticament, de l'ofici de campaner. El 2017, però, la Generalitat va declarar el toc manual de campanes com a Element Festiu Patrimonial d'Interès Nacional i el 2022 la UNESCO el va declarar patrimoni cultural immaterial de la humanitat. L'escola que ara s'inicia a la Garrotxa vol mantenir viva aquesta tradició que res remunta segles enrere i que forma part de la identitat de molts territoris.

 

Arxivat a