​L'Agència de Residus de Catalunya demana a Olot que «faci els deures» en la recollida selectiva

L'ens català ha inclòs la capital de la Garrotxa entre els municipis grans de les comarques gironines que han d'avançar cap a "models d'alta eficiència"

Isaac Peraire, director de l'Agència de Residus, durant la presentació d'aquest dimecres
Isaac Peraire, director de l'Agència de Residus, durant la presentació d'aquest dimecres | Xavi Pi / ACN
Nació
18 d'octubre de 2023, 16:43
Actualitzat: 16:49h
L'Agència Catalana de Residus ha demanat públicament a les grans ciutats de les comarques gironines que avancin cap als nous models de recollida selectiva necessaris per millorar les dades actuals. Ho ha reclamat el seu director, Isaac Peraire, en la presentació del balanç de recollida selectiva del 2022 a les comarques gironines que s'ha fet aquest dimecres, tot i que les dades ja es van fer públiques a l'estiu.

Actualment, la recollida selectiva a les comarques gironines no arriba al 50%, és del 47,5%. Peraire ha dit que per capgirar i millorar les xifres actuals, cal que els municipis grans i les ciutats "facin els deures" i apostin per implantar "sistemes eficients de recollida selectiva". En aquesta línia, el director ha posat d'exemple Olot, entre altres ciutats com Girona o Banyoles, on encara no s'ha implantat un nou model de recollida (sigui amb contenidor tancat o porta a porta). I també ha fet referència a poblacions del litoral gironí com Blanes, Platja d'Aro o Lloret de Mar per afirmar que ser un municipi turístic "no és excusa". 

Olot és a hores d'ara l'únic municipi de la Garrotxa que no ha instaurat el nou model de recollida d'escombraries, ja que Riudaura ja ha posat fil a l'agulla als contenidors tancats. El cas de la capital garrotxina fa anys que s'arrossega: el 2019 es va fer una prova pilot que no va continuar amb la implementació del nou sistema. Després va haver-hi la redacció del nou contracte d'escombraries de la ciutat, el qual va haver de passar pels jutjats. I per una cosa o altra, la ciutat encara té l'assignatura pendent, tot i tenir clar que els contenidors tancats és el model escollit i que cal situar, segona marca Europa, la recollida selectiva al 55% abans del 2026 (ara està uns deu punts per sota).

El director de l'Agència de Residus de Catalunya ha fet referència als increments de les taxes d'escombraries municipals. Peraire deixa clar que "gestionar els residus no és gratis", però també admet que hi ha municipis que durant anys no s'han posat al dia. "Els models d'alta eficiència ajuden, precisament, a contenir el cost de la gestió de les deixalles", subratlla.
Arxivat a