L’Arxiu Comarcal de la Garrotxa homenatjarà els 25 anys de la mort d’Ernest Lluch

Ho farà amb dues iniciatives a la tardor

  • Ernest Lluch, en una imatge d'arxiu -
Publicat el 18 d’abril de 2025 a les 00:00

Aquest 2025 fa 25 anys que ETA va assassinar el polític català Ernest Lluch. L’exministre de Sanitat i Consum va morir el 21 de novembre de l’any 2000 i va ser enterrat a la Garrotxa, a Maià de Montcal, on va viure.

Amb motiu del quart de segle de la seva mort, l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa ha engegat dues iniciatives per recordar la seva figura. Una serà una conversa al voltant del llibre Identitats contemporànies, una obra que Lluch va presentar juntament amb l’historiador Joan B Culla en el que va ser l’últim acte públic del polític català. A més, també s’editarà un llibret amb un recull de textos que Lluch va escriure sobre la història de la Garrotxa a les publicacions de L’Olotí i el Gra de Fajol.

Nova convocatòria de les Beques Ciutat d’Olot

Les dates i detalls dels dos actes encara estan per concretar, però s’han anunciat en el marc de la nova convocatòria de les Beques Ciutat d’Olot, una de les quals (la de ciències socials) porta el nom d’Ernest Lluch, qui n’havia estat jurat.

“Ernest Lluch havia manifestat que no abandonaria la beca si no el feien fora i havia establert una relació paral·lela amb l’Arxiu que passava per fer arribar regularment alguns materials que podien servir d’utilitat, fins i tot alguns de personals”, explica la directora de l’Arxiu Comarcal, Anna Bonfill.

L’ens garrotxí és un dels promotors de les Beques Ciutat d’Olot, les quals celebren aquest 2025 trenta-set edicions. Per presentar investigacions i treballs que optin a la Beca Ernest Lluch de ciències socials i humanes i la Beca Oriol de Bolós de ciències naturals, cal fer-ho abans del 30 de setembre de manera presencial a l’Ajuntament d’Olot.

El jurat de la Beca Oriol de Bolós està format per Joan Bach, Sara Sánchez, Carme Bartrina, Francesc Còrdoba i Xavier Oliver. I el de la Beca Ernest Lluch està configurat per Margarida Casacuberta, Jordi Feu, Rosa Lluch, Antoni Mayans i Josep M. Muñoz. Les dues beques estan valorades amb 4.500 euros cadascuna. En les 37 edicions de la convocatòria, s’han fomentat 67 projectes d’investigació.