​L'augment de preus deixa desertes diferents licitacions d'obra pública a la Garrotxa

La reforma del centre cívic de Riudaura, la urbanització de la plaça Major d'Argelaguer o la rehabilitació de Can Torra de Santa Pau en són alguns exemples

Un cartell d'obres
Un cartell d'obres | Adrià Costa
19 d'octubre de 2022, 08:30
Actualitzat: 9:04h
"Licitació deserta". Aquest és el cartell que molts ajuntaments han hagut de penjar durant els darrers mesos en processos de licitació d'obra pública que tenien oberts, fins i tot, des d'abans de l'estiu. L'augment dels preus que estem vivint avui en dia ha arribat també a l'obra pública i és que moltes empreses ja no veuen factible accedir a licitacions perquè han quedat econòmicament obsoletes i seria deficitari per a elles haver d'executar l'obra amb el pressupost establert mesos enrere.

Això ha obligat molts consistoris a declarar desertes algunes licitacions, augmentar el pressupost de l'obra i tornar-la a treure a concurs públic. A la Garrotxa, s'han donat alguns casos, com per exemple a Santa Pau amb la rehabilitació de l'edifici de Can Torra. "Ens hem trobat, com ha passat a molts llocs, que la primera licitació que vam fer va quedar deserta i hem hagut de tornar a iniciar la licitació, posant-hi més diners", diu l'alcalde del poble, Pep Companys. En el seu cas, l'Ajuntament ha hagut d'augmentar un 17% el pressupost, fet que suposarà posar 30.000 euros més del que estava previst en la primera fase de la rehabilitació. Calculen, però, que amb les tres fases que té l'obra, hauran d'acabar invertint 100.000 euros més del que es preveia inicialment.

En el cas de Santa Pau, compten amb una subvenció del PUOSC de la Generalitat per rehabilitar i convertir l'edifici de Can Torra en un centre sociocultural. Tot i l'augment inesperat del cost, la subvenció quedarà igual: "Haurem d'augmentar el pressupost i la subvenció encara serà la mateixa. Per sort, pel que fa a la tresoreria de l'Ajuntament, no estem malament. Utilitzarem els estalvis per augmentar el preu d'aquestes inversions", diu Companys.

El caixer de Sant Jaume i la nova plaça d'Argelaguer també afectats
Per tal d'assegurar-se que la licitació no torni a quedar deserta, els consistoris parlen primer amb les empreses i temptegen el mercat per saber quin hauria de ser el preu. Així ho han fet a Sant Jaume de Llierca, on la licitació del servei de caixer automàtic també va quedar deserta el passat mes de setembre: "Entenem que tothom ha de mirar el marge i els preus i tampoc seria bo que iniciéssim el servei si l'entitat ho ha de fer de manera deficitària", diu l'alcalde del poble, Jordi Cargol.

A Argelaguer també s'ha donat el cas amb la reforma de la plaça Major, un dels grans projecte de mandat. Després de fer una consulta ciutadana que va escollir entre tres projectes, reunir el pressupost i licitar l'obra per aquest 2022, ara cap empresa s'ha presentat per dur a terme la reforma. Fins ara, el pressupost era de 700.000 euros, però l'Ajuntament es veurà obligat a augmentar-lo i, segurament, no iniciar els treballs fins a l'any que ve.
 

La reforma del centre cívic de Riudaura també s'ha vist afectada per la crisi dels preus. Foto: Martí Albesa


Els terminis, en paper mullat
I és que per a molts, més enllà dels diners, el que també s'ha vist perjudicat és el calendari. En molts casos, el fet de tornar a licitar l'obra ha suposat retardar molts mesos l'inici dels treballs. "Ara haurem de córrer i pedalar. Hem perdut mig any", diu Companys.

Aquesta pèrdua de temps, no preveuen viure-la a Riudaura, on també van veure com l'empresa responsable de la reforma del centre cívic d'RCR es feia enrere. L'Ajuntament va poder augmentar un 20% el pressupost sense treure una nova licitació i la tercera empresa que es va presentar al concurs ha acabat acceptant l'obra. "És una sort perquè un procés de licitació tots sabem que hauríem tingut un mínim de retard de tres mesos", diu Agustí Llop, alcalde de Riudaura.

A Riudaura han salvat els mobles, però ara hauran de salvar el finançament. Tenien pactat que la Diputació, la Generalitat, els arquitectes RCR i l'Ajuntament aportarien 150.000 euros cada un per cobrir els 600.000 que valia la rehabilitació. Ara, però, la reforma ha pujat de preu i caldrà renegociar l'acord. Es tracta d'una conseqüència més de l'impacte de l'augment de preus a les obres públiques.