Gairebé la meitat dels garrotxins se senten sols

Un estudi de l'Hospital d'Olot conclou que la soledat té a veure amb l'edat, el nivell socioeconòmic i la procedència de les persones

El 48% dels garrotxins se senten sols
El 48% dels garrotxins se senten sols | Pixabay
Redacció
25 d'octubre de 2024, 11:02
Actualitzat: 11:35h

El 48,5% dels garrotxins se senten sols. Aquesta és la principal conclusió que s'extreu d'un estudi que ha elaborat l'Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa i que s'ha presentat aquest dijous. Ha estat impulsat pel centre olotí i la Universitat de Vic i es basa en 1.911 enquestes fetes durant el primer trimestre de 2024.

D'entre els resultats de l'estudi, també s'extreu que del percentatge de persones que pateixen soledat a la Garrotxa, un 37% la pateix de manera moderada i un 10,8% severa. La major prevalença se situa en les franges d'edat d'entre 15 i 30 anys i més de 85 anys. En la primera franja, un 60% dels enquestats se senten sols, mentre que en la segona (més de 85 anys) la dada supera el 70%. En canvi, de 31 a 84 anys el percentatge se situa entre el 40 i 50%.

"La soledat és un fenomen complex causat i influenciat per múltiples factors individuals, relacionals, comunitaris i culturals. Quan la soledat comporta molestar pot ser a la vegada adaptativa i ajudar-nos a fer canvis per millorar la qualitat de les nostres relacions; en canvi, la soledat és severa o prolongada en el temps, pot afectar a la salut física i mental i, sobretot, implicar una pèrdua de sentit de la vida", assegura Laura Coll-Planas, professora de la UVic.

El sentiment de soledat també és més present entre les persones que no són de la Garrotxa i les que tenen un nivell socioeconòmic més baix. L'estudi determina que la soledat s'enfila fins al 60% entre les persones que no són autòctones de la comarca i gairebé un 70% entre les persones amb una situació econòmica pobra.

Els impulsors de l'estudi en la presentació d'aquest dijous a l'Hospital d'Olot
Els impulsors de l'estudi en la presentació d'aquest dijous a l'Hospital d'Olot - Hospital d'Olot

Viure sol no vol dir sentir-se més sol

L'estudi també determina que les persones amb alts nivells de dependència també pateixen més soledat, però que aquesta no té diferències entre homes i dones o entre persones que viuen en entorns rurals o urbans. De fet, una de les conclusions de l'estudi és que viure sol no vol dir sentir-se sol, ja que no s'han trobat diferències significatives entre aquells enquestats que viuen sols i els que ho fan acompanyats (un 46% dels garrotxins que viuen sols no tenen sentiment de soledat).

Sí que es constata que els nivells de benestar emocional influeixen en la sensació de sentir-se sol. Un 95% de les persones enquestades que tenien un baix benestar emocional declaraven sentir-se soles, mentre que el percentatge entre aquelles que tenien un nivell normal o alt baixava fins al 44%.

L'estudi tampoc ha pogut relacionar l'ús de la tecnologia amb el sentiment de soledat, ja que un 30% dels ciutadans de la Garrotxa que manifesten sentir-se sols no utilitzen dispositius electrònics. En canvi, sí que s'ha pogut constatar que les persones que se senten soles fan ús durant més temps de mòbils, ordinadors o tauletes; utilitzen el mòbil durant més hores al dia.

Els impulsors de l'estudi també remarquen que l'anàlisi ha tingut certes limitacions com el fet que podria haver-hi "un biaix d'informació" i que haguessin respost més persones amb soledat no volguda que persones que estan actives socialment i tenen el temps restringit. També consideren que "no s'ha arribat prou a col·lectius específics" com immigrants, persones amb diversitat funcional o amb baix nivell socioeconòmic. Tot i això, l'estudi és el més complet que s'ha fet fins ara a la comarca i es preveu que serveixi per poder treballar en la sensibilització i la programació d'activitats o accions per combatre la soledat no volguda a la comarca.