
El Tribunal Suprem dóna la raó a l'ajuntament d’Olot i li reconeix la propietat de la plaça de Braus. L'alt tribunal ratifica la sentència que el 2012 va fer el jutjat de primera instància en favor del consistori, tombant la petició que en feien els antics propietaris. L'única alternativa que els queda a aquest grup és interposar un recurs d’empara al Tribunal Constitucional.
El conflicte de la propietat de la plaça de braus es remunta al 1890 quan els llavors propietaris van cedir-la a la ciutat, perquè no podien assumir-ne les despeses de manteniment. Conservaven a perpetuïtat les accions que els reconeixien com a descendents dels fundadors i mantindrien per sempre el dret a una localitat gratuïta. En el conveni de cessió, l'ajuntament del moment es comprometia a "dotar de les condicions de comoditat i seguretat perquè el públic presenciï les funcions". A més establia que si en algun moment la ciutat incomplia el contracte, els accionistes podrien rescindir-lo i recuperarien la titularitat. És en aquest punt on es basava el grup d’accionistes que reclamaven la propietat de la plaça en la demanda judicial, desestimada recentment pel Suprem.

L'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas, es mostra satisfet amb la sentència i espera que es posi punt i final al contenciós judicial i "s'acabi una discussió que no hauria d'haver existit". El portaveu d’Esquerra Republicana, Pere Gómez, també celebra la sentència i lamenta els diners "que ha costat a tots els olotins i olotines el litigi fins el Suprem".
Pendent de resolució la demanda dels propietaris contra l'arxiu
El grup d’antics propietaris de la plaça de braus també va denunciar l'ajuntament d’Olot per la construcció de l'Arxiu Comarcal al peu del recinte. Al·legaven que el nou equipament tapés un edifici declarat bé cultural d'interès local. També van interposar demanda per una modificació del POUM del voltant de la plaça. I finalment una altra en què denunciaven que l'alçada de l'arxiu superava la permesa. Aquestes tres demandes es troben pendents de resolució dels recursos al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i al Tribunal Suprem, però de moment les sentències que han anat sortint són favorables al consistori.
El ple municipal d'aquest dijous va aprovar també destinar 55.318 euros en obres a l'interior del recinte, per adequar els lavabos i millorar les tanques de seguretat. La regidora del PP, Júlia Sala, va denunciar que "la plaça està molt degradada" i també va reclamar actuar en les cases del voltant de l'equipament taurí. La plaça de braus d'Olot data del 1859 i és la més antiga de Catalunya.
