Olot es reivindica com a ciutat segura

El consistori insisteix que els casos del zelador i de l'assassí múltiple són "aïllats" i que els delictes el 2010 es van reduir un 18% respecte l'any anterior

Publicat el 10 de febrer de 2011 a les 16:55
Olot vol passar pàgina i "tornar a la normalitat" després dels crims. El govern municipal té la intenció de posar punt final a la sensació d'inseguretat que s'ha despertat entre els veïns i, per fer-ho, han exposat les dades policials del 2010 que demostren que "la ciutat és segura". De fet, segons aquestes dades, la delinqüència ha baixat un 18% en un any. El cap de l'ABP de la Garrotxa, Blai Ortiz, ha afirmat que alguns dels delictes que generen més inseguretat, com els robatoris amb força, s'han arribat a reduir a la meitat. El regidor de seguretat, Albert Rubirola, ha afirmat que entén que hagi incrementat la por però insisteix que les dades demostren que Olot "no té problemes d'inseguretat".

Tot plegat després d'un 2010 en el qual Olot s'ha convertit en protagonista de la crònica negra amb el cas del zelador del geriàtric la Caritat Joan Vila, que ha admès haver matat onze interns, i l'assassí múltiple Pere Puig, que va matar a trets quatre persones. Per això, ha afirmat que la presentació de les dades policials de l'any passat ha de servir per demostrar que Olot és una ciutat tranquil·la i segura que no té un índex de delinqüència superior a altres poblacions.



Al llarg del 2010 han baixat un 18% els delictes a Olot, en comparació amb les dades del 2009. Algunes tipologies de delictes s'han reduït gairebé a la meitat. Segons el cap dels mossos a la comarca, Blai Ortiz, els robatoris amb força s'han reduït en un 49%, els robatoris a interiors d'empreses en un 60% i els robatoris en establiments comercials han caigut un 50%.



Una altra dada positiva de la memòria és que hi ha hagut un 72,97% menys de furts al mercat. El cap de la Policia Local, Ignasi López, ha explicat que durant el 2009 hi va haver un repunt d'aquests furts i van arribar a comptabilitzar 74 de denúncies. El 2010 l'han tancat amb només 20 denúncies i, segons López, això és gràcies a l'increment de patrullatge que fa que els lladres especialitzats en furts a mercats hagin marxat d'Olot.



Com a dada curiosa, el cap de la Policia Local ha explicat que la majoria de furts es fan en les parades de fruita quan hi ha aglomeracions. "Això no vol dir que la gent no hagi de comprar fruita, però han de vigilar més les seves pertinences si hi ha molta gent", ha ironitzat López.



Porros a les portes dels instituts



Els directors d'alguns instituts havien alertat la Policia Local que detectaven que alguns alumnes arribaven a classe sota els efectes de la marihuana. Ignasi López ha afirmat que arran d'aquesta alarma, van decidir incrementar els controls en zones properes a instituts. Com a resultat, aquest any han augmentat els comissos de droga, en la majoria dels casos marihuana. Segons López hi ha hagut uns 115 decomisos, la majoria de petites quantitats per a consum propi. 



Els accidents, la dada negra



Una assignatura pendent per a Olot és l'accidentalitat. Durant el 2010 hi ha hagut un repunt del nombre d'accidents amb ferits que han passat de 93 a 100. L'atropellament continua essent la principal causa dels accidents que acaben amb persones ferides i durant el 2010 han mort dues persones d'aquesta manera, tot i que a l'estadística oficial només n'hi ha inclosa una.



López ha explicat que durant el 2010 han incrementat el nombre de denúncies relacionades amb la mala conducció i assegura que això és positiu perquè evita futurs accidents. A més, esperen que la posada en funcionament a finals d'aquest mes de cinc nous radars també contribueixi a millorar la mobilitat dins el nucli urbà.