​Olot té 1.060 pisos buits: «És la dada més fiable»

Representen un 6% del parc immobiliari de la ciutat

L'INE ha calculat la dada a través del consum elèctric dels habitatges
L'INE ha calculat la dada a través del consum elèctric dels habitatges | Martí Albesa
23 d'octubre del 2023
Olot té, aproximadament, un miler de pisos buits. Aquesta és l'última dada que s'ha fet pública i que l'Ajuntament considera més fiable. Es tracta d'una xifra que s'extreu del cens d'habitatge que fa l'institut Nacional d'Estadística cada deu anys i que es va publicar fa pocs mesos. L'última publicació fa referència a dades del 2021, tot i que han sortit a la llum aquest 2023. Precisament, la llum és la principal font de les dades que mostra l'Institut Nacional: agafa el consum elèctric dels habitatges per determinar si estan buits o no, una metodologia nova que no es va utilitzar el 2011, quan el mateix cens va determinar que a Olot hi havia 3.117 pisos buits. 

A Olot, l'estadística de l'INE diu que, actualment, hi ha 1.060 pisos buits, la majoria dels quals estarien al Nucli Antic. Són els habitatges on el consum elèctric anual és mínim i no arriba a quinze dies de consum elèctric a l'any i representen el 6,3% del parc immobiliari de la capital garrotxina.

A la dada s'hi podrien afegir 422 pisos "de molt baix consum" que també hi ha a la capital de la Garrotxa. En aquest cas, segons l'INE, la catalogació fa referència a aquells pisos on el consum elèctric és equivalent a uns trenta dies de consum a l'any, és a dir per sota els 250 kWh, el que consumeix una rentadora.
 

L'Ajuntament d'Olot s'agafa a la nova dada

Des de l'Ajuntament d'Olot valoren positivament les dades publicades per l'INE, ja que, per una banda, són més fiables, i, per l'altra, són més positives de les que mai s'han anunciat des del consistori: "És una dada més fiable de la que teníem nosaltres. També és més positiva i, per tant, és bo. Tot i això, no vol dir que estiguem contents. S'ha de continuar treballant per rebaixar aquesta xifra", diu el regidor d'Habitatge d'Olot, Jordi Güell, a NacióGarrotxa. L'última dada que havia fet pública l'Ajuntament i que es basava en estudis municipals era de 1.900 pisos buits. 

Güell agraeix que l'INE faciliti aquestes estadístiques, ja que considera que des dels consistoris "és molt complicat" poder determinar quins habitatges estan desocupats. Els Ajuntaments només ho poden fer a partir del padró, el cadastre i els consums d'aigua. Això, però, pot comportar biaixos, ja que poden haver-hi habitatges on hi viu gent que no està empadronada o comptadors d'aigua que són comunitaris.
 

Un carrer del Nucli Antic d'Olot, on s'hi concentren la majoria de pisos buits de la ciutat. Foto: Martí Albesa


El regidor d'Habitatge s'agafa, doncs, als 1.060 pisos buits que descriu l'INE i, fins i tot, considera que la xifra real podria ser més baixa perquè d'aquests pisos, podria haver-n'hi que no fossin habitables: "Si només agaféssim els habitatges buits que tinguessin les mínimes condicions d'habitabilitat, serien menys de la quantitat que diu l'INE. Fàcilment, podríem eliminar uns 200 habitatges i ens situaríem en un rang d'uns 800 que estan desocupats i poden ser habitables".

Més enllà de les dades, l'Ajuntament està pendent d'anunciar un nou paquet de mesures per fer front a la problemàtica de l'habitatge a Olot. Fins ara, el consistori ha estat subvencionant propietaris que posessin pisos buits a lloguer o que els cedissin a la borsa municipal; tot i enviar també notificacions a propietaris d'habitatges buits, tampoc s'ha fet públic que s'hagi sancionat a cap, malgrat tenir una ordenança fiscal que ho permet.

El regidor demana paciència i anuncia que aviat informaran de les noves mesures que prepara l'Ajuntament, no només per a mobilitzar els pisos buits, sinó també per atacar altres problemàtiques com l'accés a l'habitatge, els preus dels lloguers o la discriminació de certs col·lectius a l'hora de buscar pis a Olot.
Arxivat a