Olot tindrà economat en breu

La seva funció és oferir aliments a persones amb problemes econòmics a molt baix preu, prèvia autorització dels serveis socials de cada municipi.

Publicat el 05 de juliol de 2010 a les 20:24
Els representants de les institucions implicades en el projecte, a la Diputació de Girona. Foto: Laura Quintana 

La Diputació de Girona, la Conselleria d'Acció Social i Ciutadania, Càritas, la Fundació Caixa Girona i el Banc dels Aliments han signat aquest dilluns el conveni de col·laboració per posar en funcionament els nous economats. Les ciutats que acolliran aquests centres són Olot, Lloret de Mar (Selva), Palamós (Baix Empordà), Salt (Gironès), Figueres. Aquests centres s'afegiran al que ja funciona des del passat novembre a la ciutat de Girona. La seva funció és oferir aliments a persones amb problemes econòmics a molt baix preu, prèvia autorització dels serveis socials de cada municipi.

Els nous centres tenen com a objectiu oferir aliments a persones en risc d'exclusió social. Però no ho fan de manera gratuïta. Els beneficiaris hauran de pagar una quota que variarà en funció dels membres de la família i de la seva situació econòmica. D'aquesta manera, les institucions promotores consideren que es fa corresponsables del projecte als beneficiaris de l'ajuda i se'ls 'dignifica com a persones'.

El projecte, que té una durada de dos anys, considera que les famílies beneficiàries són sòcies. Per tal de poder-hi participar i rebre els aliments, aquestes hauran de contribuir segons els seus ingressos, que es marcaran a partir d'uns barems econòmics fixats per la renda de suficiència catalana. Les quotes aniran dels 0 als 8 euros. Tot i això, l'import tant sols és un referent i cada localitat el podrà adaptar a la realitat social del seu municipi.

Els serveis socials de cada ajuntament seran els que determinaran qui són els beneficiaris de les ajudes. Segons ha explicat el bisbe de Girona, aquests economats beneficiaran unes 1.400 famílies, la majoria de les quals es troba sota els llindars de pobresa.

Segons el president de la Diputació de Girona, Enric Vilert, 'si no hi ha una col•laboració entre la societat civil, l'empresa privada i les institucions, difícilment arribarem a tot arreu'. I és que aquesta iniciativa, pionera a Catalunya, està promoguda per institucions del sector públic, privat, caixes i el Bisbat de Girona.

La Consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, ha afirmat que aquesta col·laboració institucional i privada 'no vol altra cosa que donar resposta a les noves necessitats socials fruit d'una situació de crisis financera i econòmica'. Capdevila ha remarcat que esperen que aquesta iniciativa 'no es quedi aquí' i que estan oberts a noves propostes que es puguin fer des d'arreu del territori català.

Els establiments

Serà a partir del pròxim mes de setembre que les comarques gironines disposaran de cinc centre més. El de Lloret de Mar ajudarà a unes 100 famílies al mes i el local ja s'ha adequat per poder-hi fer l'activitat. El local que s'ha previst pel centre de distribució d'aliments de Palamós també està en condicions per obrir i arribarà a unes 60 famílies. El de Figueres està quasi llest i té previst donar servei a unes 200 famílies. En canvi, encara no s'ha trobat local pel centre d'Olot, tot i que Càritas preveu que l'inici del projecte sigui immediat des del moment en què es trobi local.

Pel què fa al centre que s'obrirà a Salt, ja es té previst el local però cal fer-hi algunes modificacions. Tot i això, aquest municipi ha estat escollit per portar-hi a terme una prova pilot d'uns tallers d'economia domèstica i reeducació alimentària que s'han dut a terme de març a juny. Aquest local està previst que s'obri al setembre i arribi a unes 300 famílies.

El primer economat de les comarques gironines es va obrir el passat novembre a la capital. El centre està al barri de Pedret, i complementa els locals de Sant Narcís i Santa Eugènia.