Una quarantena d'infants es queden sense plaça a les escoles bressol públiques d'Olot

Representen gairebé el 40% del total que s'han inscrit a i1 i les famílies denuncien falta de previsió per part de l'Ajuntament

La problemàtica s'ha generat a i1, el segon curs d'educació infantil
La problemàtica s'ha generat a i1, el segon curs d'educació infantil | ACN
18 de juny del 2024

Un grup de famílies ha denunciat a través d'un comunicat que, actualment, hi ha 41 infants sense plaça per al segon curs (i1) a les escoles bressol públiques d'Olot. Alerten que l'oferta de places per al curs vinent és insuficient i s'ha quedat curta. En un comunicat firmat per famílies d'infants nascuts entre el 2022 i 2024, expliquen que s'han ofert 70 llocs i hi ha hagut 111 inscrits. Això vol dir que el 37% dels infants inscrits s'han quedat sense plaça als centres públics.

"La falta de previsió per part de l'Ajuntament, veient l'augment de la demanda de places, és un problema que des de fa un temps es repeteix cada any. L'any passat la situació va ser pràcticament igual i, tot i la mobilització de les famílies, no s'ha produït cap canvi", asseguren en el comunicat.

Les famílies retreuen al govern de la ciutat format per Junts i ERC portessin al programa electoral de les passades eleccions municipals diferents punts prometent que garantirien les places necessàries a les llars d'infants públiques de la ciutat. "Universalització de l'Educació en l'etapa 0-3 dotant-lo d'un nombre de places suficients, amb uns estàndards de qualitat adequats i amb un finançament suficient", assegurava el programa de Junts. "Garantir una distribució equilibrada i suficient de places públiques d'escola bressol a Olot, comptant amb la demografia i les realitats socioeconòmiques dels entorns", deia el d'ERC.

Davant la situació, les famílies es pregunten si es garantirà alguna plaça a altres municipis propers a Olot o si hauran de recórrer a les llars d'infants privades de la ciutat, les quals tenen una matrícula més costosa. "Sabem que Olot té inquietud per cuidar i donar importància a l'etapa 0-3, una etapa vital en el creixement i desenvolupament dels infants, tal com va demostrar organitzant recentment el festival Infanteria!. Així que, si volem cuidar els nostres infants com necessiten i es mereixen, què es pot fer per donar solucions a aquesta problemàtica que vivim?", es pregunten en el comunicat.

Les famílies també critiquen els criteris que s'utilitzen a l'hora de fer la inscripció. Creuen que el model actual deixa en desavantatge les famílies en què tant el pare com la mare treballen, ja que no se'ls valora que treballin (20 punts) i només es comptabilitza els 30 punts de viure al barri on hi ha la llar d'infants. "No es planteja que els punts de feina puguin ser complementaris, com sí que ho són en el cas de: família nombrosa, monoparental, pare o mare treballant en el centre... Aquest fet afavoreix la segregació en una ciutat on es busca, precisament, evitar-la en l'àmbit educatiu", afirmen.

Unes 600 signatures recollides

Per tot plegat, les famílies afectades han engegat una recollida de firmes de manera presencial a diferents punts de la ciutat i també a través d'un formulari digital. Ho fan amb la idea de fer ressò de la situació i pressionar perquè s'atenguin les necessitats actuals. Fins ara, segons ha pogut saber NacióGarrotxa, ja han recollit gairebé 600 firmes (400 digitals i unes 200 en paper).

Actualment a Olot hi ha cinc centres públics: Sant Roc, Sant Pere Màrtir, les Fonts, Sant Miquel i la Gredera del Morrot. Entre tots ells, per al curs que ve s'han ofert 326 places per als tres cursos d'infantil (i0, i1 i i2). La polèmica ha saltat en les places oferides per al segon curs, les quals també responen a un efecte crida per la gratuïtat de i2, ja que tenir el fill apuntat a i1 dona més punts per poder inscriure'l al pròxim curs, el qual és gratuït.

El procés d'inscripció a les escoles bressol ja està tancat. El passat 10 de juny es van publicar les llistes definitives i aquest dilluns ha començar la matriculació

Arxivat a