El juliol del 2021, amb Damià Calvet encara com a conseller de Territori, el secretari General i el director general d'Infraestructures, Isidre Gavín i Xavier Flores, van explicar en una roda de premsa a Olot que el projecte de la variant de la capital de la Garrotxa passaria d'un 2+2 a un 1+1, és a dir de quatre a només dos carrils.
Aquest salt es va produir després de rebre les desenes a d'l·legacions que es van presentar durant el procés d'exposició pública dels estudis informatius d'impacte ambiental. El posicionament d'alguns organismes com al parc natural de la Zona Volcànica a favor d'una infraestructura d'un carril per banda també va influir. Des de llavors, la conselleria (que projectava un 2+2 en els estudis preliminars) va assumir que la infraestructura hauria de ser d'un 1+1.
[noticiadiari]10/27640[10/noticiadiari]
En aquella roda de premsa, però, els responsables del Departament de Territori van deixar oberta la possibilitat que el traçat es pogués "ampliar". "Tenim la idea que en una primera fase es desenvolupi amb un 1+1, i que en fases o escenaris futurs de més necessitats pogués arribar a tenir ampliacions", va dir llavors el secretari general d'Infraestructures, Isidre Gavín.
En una visita el passat divendres a la Garrotxa, l'actual conseller de Territori, Juli Fernández, va ser preguntat per NacióGarrotxa sobre la possibilitat d'ampliació de l'1+1 que es projectava en la variant. El conseller va deixar entendre que no s'està treballant amb la possibilitat que la variant pugui ampliar-se en un futur: "Hem passat d'un 2+2 a un 1+1 i és amb la infraestructura que estem treballant", va afirmar.
La resposta del conseller arriba en un moment clau per a la definició dels detalls i conceptualització de la variant: la redacció del projecte constructiu. El document que marcarà com seran finalment les obres i la infraestructura ja s'està redactant amb l'empresa TYPSA i es preveu que estigui enllestit el 2024. "Ara és el moment en què anem construint aquesta solució: la reducció del tamany i per on fem passar aquesta infraestructura perquè sigui tan integrada com sigui possible", va explicar el conseller.
Fernández va fer èmfasi en la paraula "consens" i és que un dels objectius de la conselleria és que el projecte executiu sigui el màxim consensuat possible. Per això, el conseller ja s'està reunint amb diversos actors perquè la redacció del document sigui conjunta: "Busquem que sigui el màxim de treballat i consensuat i integrat al territori. Així ho estem fent: parlant amb ajuntaments, entitats i societat civil per trobar les millors fórmules per millorar la mobilitat. Crec que és un objectiu compartit i trobarem solucions molt consensuades en el territori".
Ara mateix, el projecte de la variant d'Olot i les Preses està al despatx de Territori i l'empresa TYPSA. Aquests dos actors són els responsables de redactar l'últim pas conceptual abans de l'inici de les obres. El projecte constructiu és aquell que defineix com seran i com es desenvoluparan els treballs i, per tant, és l'última oportunitat per acabar de definir i dibuixar els detalls de la infraestructura abans que les màquines comencin a fer-la realitat.
Territori evita la paraula «ampliable» per a les variants d'Olot i les Preses
El conseller afirma que l'1+1 és el model d'infraestructura amb què s'està treballant en el projecte constructiu
Ara a portada
Publicat el 06 d’abril de 2023 a les 10:52
Et pot interessar
-
Societat L’Arxiu Comarcal de la Garrotxa homenatjarà els 25 anys de la mort d’Ernest Lluch
-
Societat La Junta Local de Seguretat d’Olot constata un augment «consolidat» dels delictes
-
Societat Inauguren la ruta pedalable que uneix Bianya amb Sant Joan de les Abadesses
-
Societat Tres de cada deu locals comercials del Nucli Antic d’Olot estan buits