Un camió i un rumor: la història dels 74 projectils descoberts a la Vall d'en Bas

Segons ha pogut saber Nació Garrotxa, la presència dels artefactes ja es coneixia feia dècades

Publicat el 15 de juny de 2022 a les 17:05
Actualitzat el 15 de juny de 2022 a les 17:19
La troballa dels 74 artefactes desenterrats el passat cap de setmana a un camp agrícola de la Vall d'en Bas, a tocar les Preses, ha despertat la curiositat de molts. Els Mossos d'Esquadra van rebre fa temps un avís que allà hi podia haver artefactes enterrats durant la Guerra Civil. Doncs bé, la història es remunta fa més de trenta anys.

Va ser el jutge de Pau de les Presses, Rafel Cros, qui va alertar fa dècades a l'Ajuntament de la Vall d'en Bas de la possibilitat que en el terreny en qüestió hi hagués bombes enterrades. Cros va explicar a representants del consistori que un senyor gran republicà li havia dit que havia vist com un camió carregat d'explosius abocava els artefactes en el camp agrícola durant la retirada.

Imatge de l'operatiu de dissabte passat Foto: Mossos d'Esquadra
 

Després de conèixer els fets, l'Ajuntament de la Vall d'en Bas va demanar primer a l'exèrcit si podia fer-se'n càrrec, però el Ministeri de Defensa va respondre que només retiraven aquells explosius que eren visibles, perquè els hi era impossible arribar a tots els punts on es detectaven possibles artefactes.

[h3]Els Mossos de la Garrotxa acaben fent el pas[/h3]
Van anar passant els anys i ningú se'n feia càrrec. Es va demanar també als Mossos d'Esquadra, però en aquells temps, la policia catalana no tenia l'equip TEDAX que té ara. Tot plegat va fer que, finalment, Josep Maria Ginabreda, veí de la Vall d'en Bas i membre de l'Ajuntament en aquell temps, va recordar la situació al cap dels Mossos de la Garrotxa, Blai Ortiz, qui va posar fil a l'agulla perquè es fessin les comprovacions. "Sempre que sortien notícies de troballes de bombes hi pensava. I ara fa un any vaig trobar el cap dels Mossos i li vaig comentar", diu Ginabreda. 
 

Vista aèria del terreny on s'han localitzat els projectils, situat molt a prop de les Preses i l'escola Verntallat. Foto: Google


Tot i que van passar mesos, la comissaria garrotxina va aconseguir que la Universitat de Barcelona fes una exploració amb detectors de metalls que va resultar positiva. Això va fer que l'equip TEDAX s'activés per retirar les bombes dissabte passat i pogués posar punt i final a una història que es coneixia feia més de tres dècades.

La sort és que cap d'aquests artefactes ha acabat detonant, tot i que alguns estaven a només un metre de profunditat. I és que el terreny s'ha llaurat periòdicament i fins i tot s'hi han fet rases per instal·lar pals elèctrics a pocs metres d'on, recentment, s'han trobat uns explosius que han passat de ser un rumor a una realitat.