Celebració de la Diada a Bescanó

Publicat el 03 de setembre de 2008 a les 15:22
 
Sant Llorenç Bescanó
 
Fa poc més dÂ’un any lÂ’historiador i escriptor bescanoní, Lluís Soler i Perich, ens sorprenia amb la restrospectiva sobre el municipi amb el llibre Visions, ara ho fa amb un llibre dedicat al temple de Sant Llorenç.
 
Aquest cercador incansable de la història local, que guarda tants records dÂ’infantesa del poble lÂ’ha portat a escriure un nou llibre, aquesta vegada sobre lÂ’església de Sant Llorenç, una tasca que li ronda pel cap des de que era ben petit.
 
Als catorze anys va llegir les paraules de Mossèn Pere, que li van quedar gravades i que ara ha volgut donar forma "Tan de bo pogués publicar-se ben aviat un llibre de la història completa i documentada de Bescanó, que treuria d'una vegada aquest complex que hi ha que ha estat sempre -fins al segle actual- un poble petit, apagat i sense cap relleu històric. Un llibre que contés el passat i que -més que estadística i guerres- fos la història dels homes i d'una comunitat que, a través dels segles, ha viscut en aquest pla i muntanyes, amb la seva vida íntima, social, religiosa, política, econòmica, cultural, que és el que configura i defineix l'ésser i les peculiaritats d'un poble i el que constitueix la seva història" (Mossèn Pere Prats i Borrell, 1976).
 
Aquest llibre aplega imatges i passatges de la crònica bescanonina, recull uns testimonis per passar-los generacions enllà. Un llibre que fa parlar les pedres, que desenterra records oblidats i que a ritme de campanes ens porta a entrendre els mil anys història que lÂ’església ha tingut amagats en els seus murs.
 
El llibre de Lluís Soler compta novament amb la mirada fotogràfica del també bescanoní Pere Magrià que il•lustra les pàgines amb imatges noves i antigues de lÂ’església i del poble.
 
La Joia de Bescanó, una fusió entre el modernisme i lÂ’artesania
 
LÂ’Ajuntament ha encarregat especialment per aquesta ocasió una joia que ha sabut fusionar el modernisme i lÂ’artesania. La joia és una reproducció de lÂ’escultura modernista El Drac que trobem a la Central Modernista de Bescanó que fou creada per lÂ’arquitecte Joan Roca i Pinet en projectar el salt dÂ’aigua de la Central. La joia ha estat dissenyada per Nausica Masó Ribera, de Girona, néta de lÂ’arquitecte modernista Rafel Masó i Valentí que fou el màxim referent del modernime a les comarques gironines amb obres com can Cendra a Anglès, La Farinera Teixidor i la casa de la Punxa a Girona.
 
Nausica Masó ha utilitzat plata i esmalt per donar forma a aquest drac tan característic del poble.
 
La joia es podrà comprar el dia de la presentació i també posteriorment a Regals Júlia de Bescanó i a la Joieria Fortià a Girona, a un preu de 50 €.
 
Homenatge a Marc Prat
 
El passat dia 23 dÂ’agost, a les proves que es van disputar al Japó, en Marc Prat, de 14 anys i veí de Bescanó, es va proclamar CAMPIÓ DEL MÓN de BikeTrial, durant els actes se li farà un reconeixement institucional i públic per haver aconseguit aquest merescut èxit esportiu.
 
Imatges antigues de poble i un concert
 
Per acabar dÂ’arrodonir la vetllada, lÂ’Ajuntament té preparat un passi dÂ’àudiovisuals del poble de Bescanó i un concert del Trio Vivace, grup integrat per tres músics que provenen de diverses formacions clàssiques, entre elles hi trobem Clara Banet que és també la directora de la Coral Josep Ruhí de Bescanó. Interpretaran peces que van des del classicisme vienès de Haydn, passant pel romanticisme de Schuman fins a arribar a les músiques lleugeres i dÂ’aire fresc com la milonga i el tango.