Lídia Pujol, al Monestir de Sant Pere de Rodes

El muntatge musical es basa en els manuscrits del Llibre Vermell de Montserrat del segle XIII i XIV

Publicat el 03 d’agost de 2011 a les 16:58
Lídia Pujol al Monestir de Sant Pere de Rodes. Foto: Lourdes Casademont / ACN

Els murs del Monestir de Sant Pere de Rodes reviuran l'Edat Mitjana amb 'La cerimònia de la llum', un muntatge musical adaptat expressament a l'espai que comptarà amb la participació de dotze músics de diferents procedències i la veu de Lídia Pujol. Els espectadors viuran una "experiència" que els portarà a fer un viatge per la Mediterrània i les influències que ha tingut amb el temps. Segons Pujol, parla de la "memòria compartida" i la convivència entre les diferents cultures amb cançons que sonaran en llatí, àrab, grec, sefardita o napolità. Aquest és un dels cinc espais del patrimoni arquitectònic català escollits per representar-hi aquest espectacle produït per Grupo Estudio. Serà el 12 d'agost.

Aquest és l'espectacle que sempre havia volgut fer Lídia Pujol que assegura viure una "experiència transformadora" cada vegada que interpreta els temes escollits, que van des de cançons populars catalanes com 'La nina i son germà' a una cançó de bressol sefardí com és 'Y una madre'. Ho fa acompanyada d'un grup de dotze músics procedents de d'indrets i estils diferents, com la música antiga, la medieval o la popular.

El muntatge musical parla de la "memòria compartida, que ve de totes les experiències que ha rebut la Mediterrània i de tot tipus de cultures", explica Pujol, que afegeix "ho hauríem de recordar molt més". Com a directora i responsable de la dramatúrgia, la cantant destaca que vol ser un "punt de trobada" de cultures i religions i posa l'exemple de la "unió" que conformen la seva veu -la d'una intèrpret d'arrels cristianes però sense ser practicant- i la de Mohamed Bout Ayoub, procedent de Tànger, de qui diu ser "molt espiritual i religiós".

Un text basat en el Llibre Vermell de Montserrat

L'espectacle es basa en els textos del Llibre Vermell de Montserrat, un manuscrit dels segles XIII i XVI que simbolitza "una Catalunya i la seva capacitat d'acollida", si bé és "molt més que les partitutures", assenyala Pujol. Així, es van agafar cançons religioses que cantaven els romeus quan arribaven a Montserrat i que parlen del misteri de la creació constant a través de la Verge Mare i s'hi ha afegit "el misteri" associat a tenir un fill a través de cançons de bressol. "És un espectacle pel respecte i la convivència més enllà de l'enteniment", ja que s'escolarà llatí, àrab, grec, safardita, napolità, català o castellà.

El Monestir de Sant Pere de Rodes, un escenari perfecte

Quan la intèrpret va trepitjar de nou el Monestir de Sant Pere de Rodes va sentir que aquell lloc l'havia "escollit" per portar l'espectacle i de fet, un dels potencials que té és el recorregut previ d'uns quinze minuts que els espectadors faran a través del monestir amb els sons de percussió i que servirà per introduir-se en un món de "llum i ombres" on la pedra "tornarà a viure". A diferència d'altres indrets, l'espectacle no es farà a dins de l'església sinó davant una portalada. "Jo penso que serà un recorregut magnífic", vaticina Pujol.

Per la seva banda, l'alcalde del Port de la Selva, Josep Maria Cervera, ha manifestat que "estant encantats de poder oferir aquest espectacle" en un indret com el monestir, que "té vida pròpia" gràcies a les activitats que s'hi fan durant l'estiu.

L'escenografia i la il·luminació també s'adaptaran al Monestir de Poblet (7 d'agost), la cartoixa d'Escaladei (10 d'agost), al Reial Monestir de Santes Creus (17 setembre) i la Seu Vella de Lleida (29 setembre). El muntatge compta amb el suport del Departament de Cultural de la Generalitat.