La Diputació aprova un pressupost de 146,1 MEUR per al 2009

Publicat el 18 de desembre de 2008 a les 16:42
 
Malgrat aquest increment, és el pressupost que menys ha augmentat en els darrers quatre anys. La vicepresidenta de la Diputació, M. Teresa Ferrés, ha explicat que destinen 53 MEUR a la col·laboració econòmica i als serveis directes per als ajuntaments per assegurar-se que no passen dificultats econòmiques en moments de crisi.
 
L'objectiu és que la Diputació sigui un element més per dinamitzar l'economia dels ajuntaments en moments de crisi econòmica. En un any en què es preveu que disminueixin els ingressos als consistoris de les comarques gironines, Ferrés ha explicat que la Diputació ha previst incrementar el suport econòmics que destinen als ajuntaments per assegurar que puguin continuar tenint capacitat inversora. Per això, la major part dels pressupostos es destinen a l'àrea de cooperació municipal, un 30,7%. A més, també hi ha el fons de subvencions i el Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) que preveu continuar amb aquest suport municipal.
 
En total, l'equip de govern ha detallat que destinaran 53 MEUR a 'ajudar' els ajuntaments a què plantin cara a la crisi econòmica. Tot i això, durant el ple extraordinari per aprovar aquests pressupostos, el líder de Convergència i Unió (CiU) que està a l'oposició, Jaume Torramadé, ha lamentat que el fons de subvencions amb 8,2 MEUR 's'ha congelat' i critica que no puguin arribar fins els 9 MEUR. De fet, aquesta ha estat una de les reclamacions del grup de CiU per poder votar favorablement als pressupostos.
 
L'altre punt que reclamaven des de la federació nacionalista era que incrementés l'aportació a les Organitzacions No Lucratives (ONL). Durant el seu torn de paraula, Torramadé també ha lamentat que els pressupostos incloguin un increment d'1,4 MEUR de les despeses de plantilla. Segons Torramadé els números no surten perquè 'sobren diners' que no entenen a què es destina. Jaume Torramadé ha criticat que en moments en què la Diputació s'ha 'd'estrènyer el cinturó' acabi incrementat la partida destinada a plantilla.
 
En aquest punt, el diputat d'Hisenda, Ramon Romaguera, ha assegurat que 'els números quadren' i que l'increment es justifica amb el conveni signat amb el Servei d'Ocupació de Catalunya que suposa un augment del 6,01%, un increment del 3% de la plantilla i un augment del 3% en les despeses del personal que ja està el plantilla. 'No hi sobra ni hi falta res', ha assegurat Romaguera que comenta que han limitat al màxim la despesa per poder seguir oferint un bon servei des de la Diputació de Girona.
 
Tot i les explicacions que Torramadé ha rebut tant de Romaguera com de Ferrés sobre els diners del fons de subvencions i de l'augment de la despesa de plantilla, l'equip de govern no ha convençut l'oposició que finalment s'ha abstingut en la votació des dos punts de l'ordre del dia del ple extraordinari per aprovar els pressupostos.
 
CiU també ha criticat l'actitud de l'equip de govern perquè en cap moment ha buscat el consens amb l'oposició. Torramadé ha fet un símil amb les qualificacions que es posen als estudiants de primària i secundària. Afirma que en coneixements tenen una nota bastant alta perquè la casa 'ha mostrar la seva solidesa' i qualifica els pressupostos de continuista, els hi ha donat un 'aprovat just' en procediment i, finalment, un suspès en actitud.
 
El pressupost, desglossat
 
Dels 146 MEUR del pressupost total de la Diputació de Girona, 142,7 són per a la corporació mentre que els dos organismes autònoms, el Dipsalut i el Xaloc, s'emporten 11 MEUR i 6,2 respectivament. Per àrees, Cooperació Municipal s'emporta la major part de l'apartat de despeses, el 30,7%, seguit de l'àrea de Règim Intern i Hisenda, un 19,7%, el d'Acció Territorial, un 16,3%, Cultura i Acció Social amb un 14,4% i els Òrgans de Govern amb un 14,3%.
 
A banda dels 53 MEUR que destinen a col·laboració econòmica i serveis directes als municipis, la Diputació preveu destinar 23,6 MEUR a infraestructures i medi ambient, 20,5 MEUR a promoció de la cultura i acció social i 10,6 MEUR a promoció econòmica, innovació i recerca.