L'Arqueològic de Banyoles, primer museu català en inventariar tot el seu fons

El Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles (MACB) es convertirà en pocs mesos en el primer museu de Catalunya en tenir tot el seu fons actualitzat i inventariat, és a dir, en conèixer la xifra exacte de peces que han passat a formar part de la seva col·lecció.

Publicat el 31 de desembre de 2009 a les 08:48

Andrea Ferrer, tècnica d'arqueologia i documentació del museu, és una de les persones que s'ocupa de l'inventari. Foto: Lourdes Casademont

Sumen un total de 750.000 peces, corresponents sobretot a ossos d'animals, objectes i instruments, que permeten tenir tota la seqüència que va des de l'època pre-neendertal fins al món ibèric i romà, un fet insòlit que la converteixen en una de les col·leccions de palenteologia i arqueologia més destacades del país.

La feina de més de trenta anys està a punt de donar els seus fruits. El Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles serà el primer museu del país en conèixer la xifra exacte de peces que han entrat a la seva col·lecció, no només les que formen part del que s'anomenen objectes 'museables', mereixedors d'estar en una vitrina, sinó també aquelles que es troben al magatzem i que són també d'utilitat per als investigadors. 'Serem els únics en conèixer la xifra exacte' de tots els fragments que han entrat al museu, explica el conservador Josep Tarrús.

En el cas de les col·leccions de palenteologia i arqueologia, 'practicament ningú sap el que té', perquè són milers i milers d'objectes. Això ha estat possible perquè des de fa més de tres dècades el MACB ha donat molta importància a l'inventari i a les tasques de documentació, per una senzilla raó, 'al no poder excel·lir en altres aspectes, com ara difusió o exposicions temporals o permanents per falta de recursos, aquí ens hem endinsat més en món documentació i recerca i ara serem dels pocs que ho tindrem tot documentat'.

Una col·lecció envejable

Fundat l'any 1933, el MACB concentra les troballes dels jaciments arqueològics del Pla de l'Estany, una comarca que ha conservat les petjades de l'home des de l'etapa pre-neendertal fins a la medieval. 'Tenim tota la seqüència', sense interrupcions, un fet insòlit que la converteixen en una de les col·leccions d'arqueologia i paleontologia més importants de Catalunya. Segons Tarrús, a altres punts de Catalunya tenen algunes etapes però no pas totes'.

Ossos d'animals, restes vegetals o objectes fets per l'home són les principals tipologies de les peces. Entre les més famoses, hi ha la mandíbula de Banyoles o les peces del poblat neolític de La Draga. El repàs dels inventaris bàsics, que estan a punt de finalitzar, han permès redescobrir algunes troballes oblidades en caixes i que ara s'ha vist que mereixien estar en vitrina. És el cas d'un morter amb restes d'ocre, de fa uns 18.000 anys, o l'ampliació de la col·lecció de grafits sobre ceràmica.

Si bé encara falten alguns mesos de treball, els inventaris bàsics de totes les campanyes estan gairebé enllestits i es preveu que la xifra final giri al voltant de 750.000 peces, el 99% de les quals provenen de la comarca i el restant, de fora. D'aquestes, unes 6.000 són les peces més interessants, que venen acompanyades de fotografies i que formen part de l'inventari general de la Generalitat.

Les peces als nous magatzems i a Internet

El futur Museu Nacional d'Història, Arqueologia i Etnologia, busca potenciar el treball en xarxa dels museus que en formaran part a través d'eines com ara una nou programari, promocionat des de la Generalitat, que permet penjar les col·leccions dels museus a Internet i facilitar-ne el seu accés. De forma paral·lela, també s'està treballant en la unificació dels criteris utilitzats en inventaris de campanyes per tal de facilitar la posada en comú de la informació i facilitar la feina dels investigadors, que amb un clic, podran accedir a les col·leccions dels museus. Per tant, d'aquí a un temps, també estarà accessible la col·lecció del MACB.

Fins fa poc, les peces es trobaven guardades en unes 2.000 caixes de fusta repartides a diferents punts de Banyoles i a Girona. Però actualment ja s'han traslladat a les dependències del museu i en un futur, un cop finalitzades les obres d'ampliació a Can Xueta –una de les quatre cases que formen part del museu- se substiturian per caixes de plàstic i s'instal·laran als nous magatzems, que comptaran amb tres plantes.