Troben restes romanes i un mausoleu en una capella de l'Alt Empordà

Es tracta de Sant Joan Sescloses de Peralada, que hauria estat construïda amb pedres del mausoleu

  • Els arqueòlegs a les excavacions que s'han fet a Peralada -
Publicat el 02 de juliol de 2025 a les 16:37

Els arqueòlegs han trobat restes de ceràmica romana i han descobert un mausoleu a la capella de Sant Joan Sescloses de Peralada, a l'Alt Empordà. L'Institut d'Estudis Empordanesos (IEE) és qui dirigeix les excavacions que s'han fet tant a l'interior com als voltants de la capella, i que tenien com a objectiu aprofundir en l'origen del jaciment. Els arqueòlegs han descobert que el mausoleu s'hauria construït abans que la mateixa capella.

Se sap que els antics romans freqüentaven el jaciment i que, més endavant, el mausoleu s'hauria desmantellat i s'hauria reaprofitat part de la pedra i el marbre dels sarcòfags per construir el temple. També s'han descobert tres làpides hebraiques que formaven part dels graons de la capella del segle XV.

Sis anys d'excavacions a la capella de Sant Joan Sescloses

Les excavacions a la capella, situada a Vilanova de la Muga, van començar ara fa sis anys. Coordinades per un equip de l'IEE, aquestes s'emmarquen dins un projecte de recerca que gira al voltant de la població que vivia a l'entorn de l'estany de Castelló durant l'alta edat mitjana.

Durant aquests anys, la iniciativa ha permès traçar una àmplia evolució històrica de la capella, que s'hauria creat com una petita cel·la monàstica i que, posteriorment, es vincularia al monestir de Sant Pere de Rodes. El temple, consagrat com a església l’any 1064, va convertir-se en la parròquia dels masos de la zona fins al segle XVI, quan es va incorporar a la de Castelló d'Empúries.

Descobreixen les restes de l'anterior porta d'accés 

Les diferents campanyes arqueològiques han permès treure a la llum diverses restes, com ara un cementiri que se situava al voltant de la capella, així com reformes romàniques associades a la seva ampliació i reorientació arquitectònica, quan la porta d'accés es va traslladar a l'oest del temple. De fet, ha sigut enguany que els arqueòlegs han descobert precisament les restes d'aquesta porta i els graons que donaven accés a l'interior

A més, també han identificat que al segle XV una inundació va obligar a apujar els nivells de l'església i elevar-ne el paviment. Va ser aleshores quan a la capella s'hi va annexar una sagristia.

L'última reforma a la capella de Sant Joan Sescloses es va fer durant el segle XVIII, quan l'edifici es va modificar en alçada, es va apujar el nivell de la porta i se'n va elevar el cor.

Les pedres del mausoleu s'haurien reaprofitat

Pel que fa a l'entorn del jaciment, aquesta última campanya també ha revelat novetats i han permès recular-lo en els segles. Els arqueòlegs han trobat ceràmica d'època romana republicana, que corroboren que aleshores aquest espai ja era freqüentat. De fet, més endavant no descarten localitzar algun establiment d'aquesta època.

A més, respecte al reaprofitament del monument funerari per aixecar l'església, l'IEE subratlla que "els grans blocs de pedra de gres que hi ha a les parets de la capella i els fragments de marbre que s'hi troben, i que correspondrien a un o més sarcòfags, formarien part d'aquest mausoleu".

En paral·lel, els investigadors expliquen que s'ha fet una altra "troballa inesperada":  tres làpides hebraiques que formaven part dels graons d'entrada de l'església del segle XV.

El projecte d'excavacions a la capella de Sant Joan Sescloses el dirigeix un equip d'arqueòlegs investigadors de l'IEE i compta amb el suport del Departament de Cultura i altres entitats i institucions. En paral·lel, mentre s'estudia com es museïtzen les restes, ja s'està treballant per començar la restauració de l'església i adequar-ne l'entorn.