20 curtmetratrges documentals de quinze països a la 5a edició del festival Curt.doc

El certamen de Vidreres, que es durà a terme el 15 i 16 de juny, ha rebut 278 propostes d'arreu del món

Publicat el 08 de juny de 2012 a les 19:07
Un fotograma del curt documental de Catherine van Campen anomenat 'Flyng Anne'. Foto: Curt.doc

El comitè de selecció del festival documental el Curt.doc ha escollit una vintena de peces de 15 països diferents com Estats Units, Bèlgica, Polònia o Israel per competir aquest any en la 5a edició del festival de curts documentals de Vidreres. A més de la visualització de les obres, el festival compta amb tallers i diverses activitats educatives i una retrospectiva dels treballs de Pere Portabella, que aquest any rebrà el premi Nanook per la seva trajectòria professional. Com a novetat, aquesta edició inclou el premi del jurat jove, un jurat format per nois i noies d'entre 16 i 20 anys, els quals entregaran un guardó sota els seus propis criteris de qualificació.

Els propers 15 i 16 de juny es podran veure al Teatre La Unió de Vidreres els treballs seleccionats, dels quals un 20 per cent són catalans i un 13% provenen de la resta de l'Estat.

Entre els representants catalans hi ha el documental rodat a la Índia anomenat 'L'home Màquina', d'Alfonso Moral i Roser Corell; la història de l'increïble equip de futbol la Margatània que ofereixen els artistes Roger Gómez i Dani Resines a l'obra 'L'equip petit'; i la vida portuària de Talia Leibovitz a 'Portless'. Aquest any també es troba dins les peces seleccionades l'obra 'Victoria', un retrat de diversos boxejadors participants al campionat de l'estat espanyol del 2012. El càntabre Elías Leon repeteix al festival amb un dietari anomenat 'Los orígenes del marketing' on reflexiona sobre el procés de creació cinematogràfica.

Pel que fa a la representació estrangera, es podran veure peces com 'The Ambassador & Me', on Jan Czarlewski explica la seva difícil relació amb el seu pare; des dels Estats Units arriba el documental musical Legend: A Film about Greg Garing d'Emily Branham i The D train de Jay Rosenblatt, un director que repeteix participació. D'altra banda, els països nòrdics també tenen dos representants en aquesta edició. En concret es tracta de l'obra del suec Tora Martens amb el nom de 'Till Maria' on es narra la història de superació de dos indigents que s'acaben casant i, en segon lloc, l'obra de Catherine Van Campen 'Flyng Anne'.

Polònia tindrà aquest any dos representats, per una banda l'irònic i antibel·licista documental 'Returns' de Krzysztof Kadubowski i la nova història de la guanyadora del segon premi al Curt.doc 2011, Marta Minorowicz, anomenada 'Decrescendo'. Completen el cartell treballs de Cuba, Bèlgica, Israel, Itàlia, Holanda, països nòrdics com Suècia i Finlàndia, i representants britànics d'Irlanda i Escòcia.

Un nou premi

Aquest any, el jurat del festival Curt.doc compta amb la presència del realitzador Isaki Lacuesta, el productor Tono Folguera i el crític de cinema Ramon Girona. A més, aquesta cinquena edició compta amb un nou guardó. Es tracta del premi del jurat jove, un jurat format per nois i noies d'entre 16 i 20 anys amb la qual es pretén reforçar la vessant més educativa i incorporar els més joves al festival. Els nois viuran tot el procés de formar part d'un jurat i podran atorgar un premi sota els seus propis criteris.

A més, la direcció de Curt-doc ha decidit concedir a Pere Portabella el premi Nanook a la seva trajectòria professional. El certamen també comptarà amb tallers que estaran organitzats pel Museu del Cinema de Girona, entitat col·laboradora del festival des de la seva primera edició.