A tota la demarcació de Girona s’han organitzat 26 activitats amb motiu de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (del 19 al 27 de novembre). L’objectiu és conscienciar la ciutadania de la importància de generar menys residus. Hi participen diferents entitats, entre administracions públiques, associacions, empreses, escoles, universitats, residències de gent gran o hospitals. Entre les activitats que es fan destaquen:
Mercat d’intercanvi / segona mà (Ajuntament de Girona). 27 de novembre. Intercanvi d'objectes sense utilitzar els diners com a moneda d'intercanvi. Aquesta és una activitat de la ciutat que vol fer pensar i reflexionar sobre el consum responsable en un moment en què la societat està immersa en la cultura del “comprar, usar i llençar”.
Compostatge casolà i horticultura (Ajuntament de Girona). 25 de novembre. Xerrada informativa on es parlarà de les regles bàsiques de com fer un bon compostatge casolà i els donaran indicacions de tècniques en agricultura ecològica.
Repartiment de bosses compostables als artesans de la Fira de Sant Andreu (Ajuntament de Torroella de Montgrí). 26 i 27 de novembre. Es farà un repartiment de bosses compostables als comerciants d'artesania que formen part de la Fira de Sant Andreu per tal que les reparteixin entre els seus clients.
Campanya de reducció residus a l’institut de Llançà: boc'n roll+ llibres dig - Campanya Institut de Llançà. Del 21 al 25 de novembre. Campanya a l'Institut de Llança dels alumnes de 12 a 17 anys, per reduir els residus, com reduir la quantitat d'embolcalls que generen els esmorzars. Per això els alumnes realitzaran un estudi previ per classes del tipus de residu, el volum, el pes i el cost que generen. Els alumnes de 4t d'ESO promouran la carmanyola- boc'n roll i durant la setmana es demanarà que tots els alumnes en facin ús. Desprès els alumnes contabilitzaran l'estalvi realitzat.
La Setmana Europea de la Prevenció de Residus és un projecte de tres anys que té el suport del programa LIFE+ de la Comissió Europea i s’acaba precisament aquest 2011. A Catalunya, la setmana la coordina l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), en col·laboració amb 34 regions de 20 països. Durant aquest setmana se celebren més de 7.000 activitats arreu d’Europa, de les quals més de 500 a Catalunya, essent la regió de les participants de l’Estat que hi contribueix més.
D’aquestes més de 500 activitats a Catalunya, s’organitzen 60 accions comunes, en les quals es mesurarà la reducció de residus en 4 àrees temàtiques: prevenció de residus de paper; malbaratament alimentari, excés d’envasos, i promoció de la reparació i reutilització. L’objectiu de les mateixes és avaluar i difondre l'impacte de la prevenció de residus de les activitats dutes a terme durant la Setmana.
Podeu consultar les activitats que es faran arreu de Catalunya, per demarcacions, municipis, tipus d’activitat i públic a qui van dirigides a:
http://www.arc.cat/webarc/jsp/prevencio/ca/cercar.jsf?anyAct=2011