Acció reivindicativa a Girona per celebrar el Dia català Sense Bosses de plàstic

Publicat el 04 de juliol de 2008 a les 15:22
 
D’altra banda, també s’ha desplegat una xarxa feta amb bosses de plàstic i s’han penjat “dimonis” fets amb bosses de plàstic per a simbolitzar l’impacte negatiu d’aquests objectes. Els ciutadans han acollit amb entusiasme la mesura i en tres quarts d’hora s’han exhaurit les 500 bosses de tela. Els turistes també s’han apropat a la parada i s’han implicat en la iniciativa. Segons ens han comentat, a Anglaterra i Holanda s’estan desenvolupament accions semblants.
 
El dia català sense bosses és iniciativa de la Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable i s’emmarca en la campanya Catalunya lliure de bosses! Més informació a http://www.residusiconsum.org/catlliurebosses/
 
Per què el 3 de juliol? És la data de l’aniversari del debat al Palau Robert sobre la limitació de les bosses de plàstic, organitzat per la Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable.
 
Ens trobem amb un consum abusiu i sovint injustificat de la bossa de plàstic, ja que amb una vida útil curta (12 minuts) es consumeix i malbarata gran quantitat d’aigua i energia, a més del cost ambiental de l’explotació del petroli, un recurs no renovable, amb l’agreujant de ser un producte no degradable.
 
A Catalunya creixen els residus i el consum de bosses de plàstic -les deixalles augmenten el 47% en els darrers 10 anys i la causa principal son els envasos i bosses d’un sol ús-. S’ha estimat que a Catalunya, s’usen una mitjana de 5’4 bosses per família i setmana en cadenes comercials (Estudi FPRC, 2007), el que suposa que només amb un cap de setmana consumim més de 14 milions de bosses de plàstic a Catalunya. Les bosses de plàstic representen ja el 2% en pes de les deixalles a Catalunya, un consum de 110.000 Tn a l’any (font: CEPA-EdC, 2006).
 
Dades que demostren un consum injustificat i perjudicial pel medi ambient, doncs són fàcilment substituïbles per sistemes reutilitzables, de llarga vida, que permetin utilitzar-les moltes vegades (bosses de cotó, ràfia, bosses plegables, cabàs, carretó, etc).
 
Raons per rebutjar les bosses de plàstic d’un sol ús:
- Estan fabricades a partir de petroli, un recurs no renovables i molt costós.
- Suposen un 2% en pes de la brossa domèstica i unes 14 milions de bosses cada cap de setmana.
- El seu reciclatge és escàs i costós energèticament. La majoria van a abocadors i incineradores.
- Durant la fabricació i incineració s’emeten gasos contaminants (dioxines, cianur d’hidrogen...).
- Poden trigar entre 400 i 1000 anys en descompondre’s.
- La seva dispersió al medi provoca l’afectació i mortaldat d’animals al medi terrestre i aquàtic.
- Són de fàcil substitució per sistemes reutilitzables.
 
Arran dels seu impacte i les múltiples actuacions i experiències d’arreu del món que s'estan desenvolupant respecte a la limitació de la bossa de plàstic, queda clar que s’han de prendre mesures urgents per a posar-hi solució.
 
Demanem que el Govern de la Generalitat de Catalunya i especialment el DMAH reguli el consum indiscriminat i gratuït de bosses de plàstic a Catalunya, a partir de l’aplicació d’un impost ecològic de 0,20 €/bossa a partir del gener del 2009.
 
La campanya es va iniciar l’abril d’enguany i vol aconseguir reduir el consum excessiu de bosses de plàstic i aconseguir el màxim de suport entre les administracions, agents econòmics i entitats.