Adjudiquen el projecte per protegir el tram del dic del port de Sant Feliu de Guíxols

Publicat el 29 d’abril de 2009 a les 19:33
 
Així mateix, l'actuació escollida, que podria ser la col·locació de més calaixos de formigó, haurà de considerar els aspectes d'impacte visual i ecològic d'aquest tram inicial del dic. Paral·lelament, els treballs adjudicats també preveuen la realització d'una campanya d'inspecció submarina d'aquest dic de recer i dels calaixos per detectar possibles esquerdes i altres afectacions de la llevantada. També es realitzarà una batimetria del fons marí i s'analitzaran les condicions a què s'ha vist sotmesa la infraestructura portuària de recer durant el temporal, que va deixar desperfectes a Sant Feliu de Guíxols per valor de 2 MEUR.
 
Precisament, les instal·lacions del Club Nàutic varen ser de les més afectades ja que les onades arribaven a superar el sostre de l'edifici. El temporal també va enfonsar dues barques i va provocar danys en dues passeres del port. El dic exterior exempt, format pels vint calaixos de formigó, va protegir la resta de la dàrsena del port i les seves embarcacions de l'embat de l'onatge.
 
Una obra de 7,4 MEUR
 
L'any 2005 el port de Sant Feliu de Guíxols estrenava el dic exempt fet amb calaixos per tal de reforçar el dic d'abric i l'escullera del port. Una obra viable tant tècnicament com ambientalment. L'objectiu d'aquesta infraestructura era millorar la funcionalitat de la instal·lació portuària. L'actuació va permetre optimitzar l'operativa de les activitats nauticoesportives, pesqueres i turístiques que es desenvolupen en el port ganxó. Així mateix, el reforç del dic de recer també va permetre la construcció de la nova dàrsena esportiva en el moll adossat. L'execució d'aquest projecte va representar una inversió pública de 7,4 milions d’euros.
 
L'actuació va consistir en la construcció de 20 calaixos de formigó que es van col·locar en una alineació paral·lela al dic de recer per tal de reforçar-lo. El dic de recer i els nous calaixos quedaven separats per un franja d'aigua de 35 metres d’amplada, que faria la funció de conca esmorteïdora. D'aquesta manera s'aconseguia reduir fins a un centenar de vegades el volum d'aigua que ultrapassava l'escullera i el seu impacte.