El descens s'explica per l'entrada a la Unió Europea de Romania i Bulgà ria. El subdelegat de l'estat a Girona, Francesc Francisco-Busquets, ha ressaltat que aquests primers mesos de 2008 s'han trobat sobretot immigrants procedents del nord d'Ãfrica que no complien els requisits establerts per la Llei d'estrangeria.
D'ençà que Romania i Bulgà ria van entrar a la Unió Europea, s'han reduït significativament les xifres d'immigrants que volien entrar en territori estatal des de França i als quals la policia els vetava l'accés. Els números canten per ells mateixos, i si es comparen les estadÃstiques de retorns del 2006 amb les de l'any passat, la reducció arriba fins a uns percentatges del 90%.
Mentre que el 2006 es van retornar un total de 44.627 immigrants âdels quals prop d'un 80% eren romanesos, i un 10% búlgars-, durant els dotze mesos de l'any passat els retorns van davallar fins als 4.343.
Aquesta xifra correspon al global de tots els punts fronterers que controla el Cos Nacional de Policia (CNP) a les comarques gironines. El lloc de la demarcació on més s'ha impedit el pas d'immigrants que no complien els requisits establerts és la Jonquera, seguit dels tres restants: Portbou, Puigcerdà i el Coll d'Ares.
Primers mesos del 2008
Pel que fa als primers mesos d'aquest 2008, en total el CNP ha retornat 705 immigrants a França, perquè no complien els requisits que estableix la Llei d'estrangeria. D'aquests retorns, 268 corresponen al mes de gener, i els 437 restants, al febrer.
En comparació amb el mateix perÃode de l'any passat, tot i que les xifres de retorns es mantinguin baixes, sà que s'han incrementat una mica. I és que, durant els dos primers mesos del 2007, la policia va vetar l'entrada al territori estatal a 219 immigrants.
El nord d'Ãfrica, la principal procedència
Segons ressalta l'estadÃstica de la Subdelegació de l'estat a Girona, la principal nacionalitat que intenta creuar la frontera amb França sense tenir els requisits establerts són els marroquins, seguits dels algerians. En concret, durant els dos primers mesos de 2008, aquestes procedències representen gairebé la meitat dels retorns (360 retorns). En menor mesura, els segueixen els turcs, els tunisians o els paquistanesos (66, 26 i 35 retorns, respectivament).
El subdelegat de l'estat a Girona, Francesc Francisco-Busquets, ressalta que, després de l'entrada de Romania i Bulgà ria a la UE, 'les devolucions van caure de manera espectacular, i ara es mantenen en uns nivells baixos'. I afegeix: 'A més, la policia està amatent també als ciutadans comunitaris, perquè no tinguin requeriments que impossibilitin la seva entrada al territori estatal'.