És una de les imatges recurrents de l'estiu. Una barca arriba en una cala, i quan li toca fondejar, ho fa més endavant de la zona reservada pels banyistes. Així ho denuncia SOS Costa Brava, que assegura que aquesta pràctica és generalitzada i suposa un perill pels usuaris de la platja. L'entitat ecologista atribueix aquesta permissivitat a la "deixadesa" per part de les administracions i reclama que posin més vigilància en aquests espais per garantir l'espai i la seguretat dels banyistes.
Un dels espais on més passa és a la zona de Cap Roig, al municipi de Calella de Palafrugell. Però l'entitat alerta que passa arreu del litoral gironí: tant en cales on l'espai pels usuaris de la platja està delimitat com allà on no està senyalitzat. En aquests segons casos, la normativa fixa un topall de 200 metres si són cales i 50 metres de la resta del litorar per fondegar-hi.
🔴Denunciem, una temporada més, que moltes embarcacions d’esbarjo segueixen incomplint la normativa. ⚠️Les zones de bany no abalisades estan constantment ocupades per embarcacions fondejant o navegant amb el perill que això suposa per a banyistes: https://t.co/ZYw1BwcvS3pic.twitter.com/bkN9pWMISM
— SOS Costa Brava 🌊🌊 #ProuCimentMésPinedes (@SosCostaBrava) July 9, 2024
Des de l'entitat ecologista, destaquen que, malgrat que algunes embarcacions coneixen i respecten la normativa, "una gran majoria, ja sigui per ignorància o per incivisme" naveguen i fondegen en el marc de l’anomenada zona de bany que no està senyalitzada. SOS Costa Brava lamenta que hi ha cales que s'estan "convertint en un autèntic port" i alerten que aquesta actitud posa el risc la seguretat de les persones, així com dificultant el bany i desenvolupament d’activitats aquàtiques com el pàdel surf, el caiac, l'snorkel, el busseig o natació.
A banda d'incrementar la vigilància en aquestes cales de la Costa Brava, des de l'entitat reclamen instal·lar boies de fondeig ecològiques darrere dels límits de les zones de bany. També fan una crida a la col·laboració ciutadana per denunciar l'ocupació de les zones de bany per part de les embarcacionsrecreatives a motor i dels "actes incívics" que vegin. En aquest sentit, l'associació anima a la gent que fotografiï, gravi i ho denunciï al 112. L’entitat pretén animar a la ciutadania a"actuar activament a favor de la conservació i protecció de la franja litoral", que recorden que és un "espai de gran valor social, però que es troba molta fragilitat a causa de la intensa activitat humana".