
Fa temps que Eduard Fernández i Pep Ramis volien pujar junts en un escenari per desenvolupar un nou tipus d'espectacle. Finalment ha estat gràcies a la col·laboració amb el Teatre Lliure de Barcelona i El Canal, el Centre d'Arts Escèniques de Salt i Girona, que el l'actor i el coreògraf han pogut donar forma a 'Caín & Caín', un espectacle que sense qualificar-se ni de teatre clàssic ni de dansa, combina la paraula i el text amb el teatre físic. Pels seus creadors 'Caín & Caín', l'objectiu és parlar de la dualitat i per això, no volen explicar la història de Caín i Abel, sinó desdoblar la figura de Caín en un muntatge que sense ser la seva voluntat, ha resultat a l'estil de Beckett.
Lluny d'explicar la història bíblica de Caín i Abel, l'actor Eduard Fernàndez i el coreògraf Pep Ramis han agafat els personatges d'aquest mite per poder crear el seu espectacle conjunt. Tanmateix, no han volgut explicar la història dels dos germans sinó que l'han utilitzat ''d'excusa'' per desdoblar la figura de Caín i convertir-la en dos personatges que puguin representar la dualitat.
Així ho ha explicat Pep Ramis, que considera que ''l'interessant era pensar què va passar després de l'assassinat amb Caín'', i que intenta donar respostes a algunes preguntes que aquest mite de la Bíblia a través de textos de Juan Muñoz, Samuel Beckett, Pier Paolo Pasolini, o Tadeusz Kantor. Alguns però, s'han generat a través dels dos creadors amb la col·laboració de David Climent i Pablo Molinero.
Una escenografia sòbria, en un espai desert on no passa absolutament res més enllà de les figures dels dos personatges que hi apareixen, recorda l'estil teatral de Samuel Beckett que malgrat tot, els dos creadors han considerat que ''no és buscat'' sinó que s'hi ha arribat de forma natural, tal i com ha reconegut Eduard Fernández.
L'obra no s'emmarca dins el teatre clàssic ni la dansa, ha explicat Fernández. Però l'actor també ha reconegut que el projecte, que feia temps que tenia ganes de crear, és una mescla ''de teatre de paraula i teatre físic''. Per Fernández, és una nova manera de treballar, pròpia, que els deixa físicament esgotats.
I és que un dels punts és importants per arribar a aquest producte ha estat tot el procés de creació que l'ha acompanyat des de la primera proposta el desembre del 2010. acompanyats de Maria Muñoz, que ha estat col·laboradora en la direcció de l'espectacle, i ha proposat situacions i zones de treball per donar un nou punt de vista. Pel mètode de treball ha estat més rellevant que el resultat final. Salvador Sunyer, director artístic d'El Canal, ha destacat precisament aquest mètode de treball ''obsessionat pel procés'' i no pel producte.
'Caín & Caín' és una coproducció de Mal Pelo, el Teatre Lliure de Barcelona i El Canal-Centre d'Arts Escèniques de Salt/Girona. Per això, l'espectacle s'estrenarà al Teatre de Salt el 15 d'abril i es representarà al Teatre Lliure de Gràcia entre el 28 d'abril i el 8 de maig.